BLOG  Pravni ugao

09.12.2021. 

Piše advokat LUKA JOVANOVIĆ

direktor programa i komunikacija FBD

 

 


NIJE GOTOVO!

 

U javnosti i među samim protagonistima prošlonedeljnih protesta u metežu nastalom usled, kako se čini, prihvatanja zahteva upućenih sa protesta, ne sme se propuštati da se vidi šta nam se upravo događa pred očima!

Naime, čini se kako je u toku pokušaj izigravanja zahteva protesta u kojem zajedno učestvuju i Vlada Republike Srbije i Predsednik Narodne skupštine i predsednik Srpske napredne stranke! Njihov zajednički cilj je da se spreči da ponovno izjašnjavanje Narodne skupštine o izmenama Zakona o eksproprijaciji, a koji je predsednik republike Srbije, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, vratio parlamentu na ponovno glasanje!

Prema čl. 113 Ustava RS, kao i prema čl. 265 Poslovnika Narodne skupštine o zakonu koji je predsednik republike odbio da proglasi Skupština mora ponovo da glasa na prvoj narednoj sednici.

Međutim, Vlada Republike Srbije trenutno pokušava da „povuče predlog zakona“ iz Skupštine, a da za to nema ikakvog, ni ustavnog ni zakonskog osnova!

Na ovom mestu moramo se podsetiti da prema čl. 159 Poslovnika Narodne skupštine predlagač zakona svoj predlog zakona može povući samo do okončanja pretresa.

Onog trenutka kada Narodna skupština izglasa predog zakona on prestaje da bude Predlog zakona koji je podnela Vlada RS i postaje Zakon koji je usvojila Narodna skupština. Vlada, ma koliko to žarko želela,  više ne može da gapovuče“.

Zašto Predsednik NSRS, iako je dan ranije pokazao kako je više nego svestan da ne postoji pravni osnov da predlagač zakona „povuče“ zakon koji je Skupština usvojila, pristaje na ovu mimikriju i zašto štiti vladajuću većinu od neprijatne situacije u kojoj će ona u Skupštini morati da obara zakon koji je izglasala pre samo dve nedelje?!

Zašto je ovo važno?

Zar nije svejedno da li je zakon povučen ili je ostao neusvojen?

Nije svejedno!

Jedan od osnovnih povoda za prošlonedeljne proteste upravo je bio bunt zbog uzurpacije državnih institucija od strane vladajuće većine koja sa te pozicije apsolutno prestaje da haje za procedure već pokušava da, svom hiru i samovolji, da snagu zakona.

Ukoliko bi oni koji protestuju pristali na na ovakav, u osnovi truli kompromis,oni bi dozvolili da vladajuća većina izbegne više nego zasluženi politički poraz, i to poraz koji ne bi predstavljao poraz samo u pogledu usvajanja nametnutih izmena Zakona o eksproprijaciji već i apsolutni poraz jednog načina vladanja, koji stanje u kojem se nalaze državne institucije savršeno oslikava.

Vladajuća većina je već jednom izbegla ovakav poraz kada se u bespućima skupštinskih procedura „izgubio“ usvojeni, a neproglašeni Zakon o vodama.

Oni kojima je stalo do ostvarivanja zahteva protesta upućenih prošle subote ne smeju dozvoliti da se takav ishod ponovi.

Istinska pobeda protesta ne bi bila Povlačenje zakona iz Skupštine. To može biti samo obaranje tog zakona. U skupštini!