Beograd, 2.12.2021.

 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


QUO VADIS, TUŽILAŠTVO

Forum za bezbednost i demokratiju izražava veliko razočaranje zbog dosadašnjeg odsustva reakcije javnog tužilaštva na jedan od najgorih govora mržnje u Srbiji posle petooktobarskih promena, a koji je na TV Pink 29. novmebra 2021. u emisiji Tema dana izgovorio gdin Dragoslav Bokan!

FBD je zatečen činjenicom koliko malo značaja tužilaštvo pridaje ovakvim društveno opasnim pojavama, a koje su u Srbiji sve samo ne nove, i da je isto delo , na istoj televiziji, sa istim počiniocem skoro u potpunosti ponovljeno ‘uživo‘ i u novoj emisiji dan kasnije, a da on nije pozvan čak ni na informativni razgovor, a kamo li saslušan nakon velikog uznemirenja javnosti.

FBD smatra da bi bilo apsolutno neprihvatljivo da usled nepostupanja tužilaštva sav teret ostvarivanja pravde u ovom slučaju padne isključivo na oštećenu gđu. Mariniku Tepić te, ovog puta, na rumunsku nacionalnu manjinu koja je targetirana naizgled nekažnjivim izlivima nacionalne netrepeljivosti.

FBD se nada da je dosadšanje ćutanje tužilaštva ipak privremeno i da neće postati samo jedno u nizu ignorisanja obaveze na postupanje po službenoj dužnosti u ovakvim predmetima za mandata gđe. Dolovac.