Beograd, 23.10.2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Relativizacija i zapleti

Forum za bezbednost i demokratiju osuđuje ćutanje političkih zvaničnika vlasti i opozicije pri relatvizaciji najnovijih aktivnosti Dragana Vasiljkovića i njegove fondacije.
FBD smatra da se one ne mogu posmatrati odvojeno od njegove ratne prošlosti koja je po rečima samog Vasiljkovića, glavni razlog za njegovo javno zalaganje u korist ubice Zorana Đinđića, nekadašnjeg prvog premijera postmiloševićevske Srbije.

U nedelji kada vlast Srbije naglašava nešto bolje ocene EK o napredovanju Srbije ka EU, FBD podseća kako je jedna od obaveza Srbije u njenim eu-integracijskim procesima i razrešavanje svih spornih pitanja sa susedima i drugim zemljama članicama.
U tom kontekstu
reči Aleksandra Šapića, potpredsednika vladajuće SNS, kojima ne priznaje pravosnažnu presudu druge susedne suverene države, koja je i članica EU, FBD smatra nepojmljivim i neprihvatljivim.

FBD primećuje da su zvaničnici iz SNS do danas prevideli ili oćutali moguće negativne političke implikacije reči svog potpredsednika o onom što čini Dragan Vasiljković, ma koliko da su one bile zaogrnute krinkom pozivanja na Vasiljkovićevo pravo tzv. političkog neslaganja.

FBD podseća da je ne tako davno kolektivno učlanjenje Šapićeve stranke u SNS ocenjeno kao veliko pojačanje SNS, a sam Šapić pominjan i kao mogući kandidat za gradonačelnika Beograda.
FBD smatra malo verovatnim da su Šapićev nastup i stavovi oko aktivnosti Dragana Vasiljkovića, pojačanje koje je  vladajućoj stranci potrebno, dok u kontekstu osporavanja pravosnažno utvrdjene sudske istine o ubistvu Zorana Djindjića, prvog demokatski izabranog gradonačelnika Beograda posle II Svetskog rata, nameću pitanje moralnosti da se i dalje razmišlja o mogućoj Šapićevoj kandidaturi za funkciju gradonačelnika Beograda.