BLOG  Pravni ugao

21.10.2021. 

Piše advokat LUKA JOVANOVIĆ
direktor programa i komunikacija FBD

ADVOKATI - ZAŠTO OBUSTAVA?

Nešto o razlozima za dvodnevnu obustavu rada advokata se do sada moglo čuti na televiziji I pročitati u novinama. Javno dostupne informacije, međutim, ne daju odgovore na ključna pitanja:

Zašto advokatura oseća dužnost da na ovako drastičan način reaguje na nedavno zauzet pravni stav Vrhovnog kasacionog suda?

Zašto je ovaj protest advokata, koji se u medijima predstavlja isključivo kao zaštita profesionalnih interesa samih advokata, važan za sve građane Srbije?

Ono što ovu obustavu čini značajnom je upravo to što se njom šira javnost pokušava upozoriti na uzurpaciju državne vlasti od strane privatnih interesa koja je 16. septembra poprimila razmere bez presedana.

U Srbiji, na žalost, već imamo bogatu praksu podređivanja državnih institucija različitim političkim i drugim grupnim interesima  zarad osvajanja neograničene vlasti koja ne zna ni za obzir ni za zakon.

Glavne mete ove neprestane „prvobitne akumulacije moći“ do sada su bile zakonodavna i izvršna vlast. Sudskoj vlasti i advokaturi ostavljan je nezahvalan posao da zaštite građane Srbije od toga da postanu kolateralna šteta države u kojoj nema nedozvoljenih sredstava za zgrtanje i očuvanje političke i finansijske moći i uticaja.

Taj sistem nije funkcionisao dobro, ali je funkcionisao. 

Sve do 16. septembra 2021.

Vrhovni kasacioni sud je tog dana objavio pravni stav koji je u direktnoj suprotnosti sa njegovom višegodišnjom praksom. 

Ne znamo ko je inicirao održavanje te sednice.

Ne znamo koje sudije su uopšte učestvovale na sednici na kojoj je stav donet. 

Ne znamo kako je koji od prisutnih sudija o ovom stavu glasao. 

Ne znamo na osnovu kojih materijala su sudije uopšte donele svoju odluku.

Ne znamo ni da li je ova sednica uopšte održana pošto nikakav zapisnik o njoj ne postoji.

Upravo zato što ove nepoznanice i dalje postoje više od mesec dana, nakon što je stav objavljen, postoji opravdana bojazan da je izvršen nelegitiman i nedozvoljen uticaj na ceo sud, da suprotno vlastitom poslovniku o radu, suprotno vlastitoj praksi i suprotno zakonu donese odluku koja se ne može okarakterisati drugačije nego kao pravno nasilje.

Upravo to je razlog zbog kojeg bi svi građani Srbije morali da pokažu interesovanje za ovaj problem. On ne predstavlja samo pitanje odnosa između banaka i korisnika kredita. Ne iscrpljuje se u dilemi jesu li troškovi banke osnovani ili nisu. Ne radi se čak ni o tome da ekonomski moćnija strana u tim sporovima pokušava za sebe da izdejstvuje nešto što joj, po slovu zakona, ne pripada.

Ono što je sporno, i zbog čega je apsolutno neophodno da se šira javnost uključi u rešavanje ovog problema, jeste upravo činjenica da ekonomski jača strana u tom sporu koristi tu moć da uzurpira upravo one institucije čija bi osnovna svrha morala da bude da se sporovi o pravu ne rešavaju merenjem dubine džepa već u skladu sa zakonom.

Advokatura je upravo zbog toga, kao i zbog svog jedinstvenog ustavnog položaja, dužna da se tome suprotstavi. Svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.