Beograd 14.10.2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Za odgovornost, a ne konflikte

Forum za bezbednost i demokratiju apeluje za povećanu budnost, odgovornost i uzdržanost svih koji su, direktno ili posredno, umešani u pogledu pogoršavanja aktuelne bezbednosne situacije na Severu Kosova.

FBD ističe kako to pogoršanje ne ide u prilog ni Beogradu ni Prištini, a posebno ne u prilog bezbednosti građana koji su, bez prekida,  pod direktnim povećanim i radikalizovanim pritiscima onih političkih struktura kojima ne odgovara bilo kakva deeskalacija napetosti na Kosovu i severu Kosova - bez obzira da li su na tzv. albanskoj ili srpskoj strani.

FBD
u tom smislu apeluje na zvaničnike i Beograda i Prištine da u rešavanju svih tzv. spornih pitanja budu oprezniji u pogledu izbora načina i modaliteta njihovog rešavanja, a posebno nametanju diskursa koji njihovo rešavanje povezuje s demonstracijom ili  upotrebom sile!

FBD posebno apeluje na odgovrne predstavnike vlasti u Beogradu i očekuje od njih da ispolje neskrivenu i odlučnu rešenost da se odupiru i spoljašnjim ali i ne manje snažnim unutrašnjim političkim pritscima i manipulacijmama koji vlast navode i guraju  ka konfrontaciji sa Briselom, Zapadom i posebno NATO-om, koji i je i dalje, predvodeći KFOR, jedini stvarni garant bezbednosti i na Kosovu, kao i u regionu Zapadnog Balkana.

FBD strahuje da bi svako dalje neodupiranje takvim podsticajima i takvom usmeravanju vodilo ne samo pogoršavanju bezbednosnih prilika za Srbe na Kosovu već i povećanim i nesagledivim rizicima za Srbiju kao još uvek moguću buduću članicu EU, kao i nedvosmislenom javnom odustajanju od političkih ciljeva objavljenih pre jedne decenije prilikom dolaska na vlast i svim dosadašnjim izborima.