Beograd. 05.9.2021.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

                                                                               
  POVODOM CETINJA I CRNE GORE

 

Forum za bezbednost i demokratiju izražava izuzetnu zabrinutost povodom događanja na Cetinju i sa posebnom pažnjom prati izveštavanje o ovim događanjima u Srbiji kao i reakcije državnih zvaničnika i opozicionih političara.

FBD smatra da trenutna događanja u Crnoj Gori ne predstavljaju versko pitanje već još jedan u nizu konflikata kojima interesi suprotstavljeni Evropskoj Uniji i NATO savezu nastoje da, po svaku cenu, osujete i odlože nastavak kompletne evroatlantske integracije Zapadnog Balkana.

FBD najoštrije osuđuje instrumentalizaciju Srpske pravoslavne crkve od strane upravo ovih političkih faktora koji su svesni da njihova politika, koja ističe razlike, a ne zajedničke vrednosti, ne uživa većinsku podršku među građanima regiona i koji zato koriste i crkvu za mešanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje uz to članice NATO-a.

FBD ističe da dosadašnje reakcije državnih zvaničnika iz Beograda i opozicionih prvaka ostavljaju utisak da ne shvataju (ili svesno prećutkuju) prave razmere dramatičnosti događanja u Crnoj Gori i koliko ona mogu biti pogubna upravo i za evroatlansku budućnost same Srbije.

FBD poziva sve političke organizacije koje se istinski zalažu za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji da nedvosmisleno osude ratno-huškačku retoriku koja je kulminirala ovoga vikenda kao apsolutno neprihvatljivu jer ona ozbiljno ugrožava i nastavak integracijskih procesa Srbije u EU.