Beograd, 08.08.2021.

                                                                                                                                                                                                         

 

 

                                                                                                  In English

GRUPA 46: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Nije prekinuta promocija knjige,
napadnuta je sloboda


Grupa 46 posvećena javnom zalaganju sa slobodu izražavanja svih gradjana Republike Srbije osudjuje i izražava zabrinutost pred iskazanim nemarom javnih zvaničnika i državnih organa suočenih sa performansom jurišnika desničarske političke organizacije ‚‘Zavetnici‘ koja je prekinula promociju knjige pisca Svetislava Basare u Aradjelovcu u okviru smotre ‘Mermer i zvuci‘‘.

Grupa 46 takav nemar i gotovo celodnevno zakašnjenje u obaveštavanju javnosti o ovom divljaštvu smatra apsolutno neprihvatljivim i opasnim.

Grupa 46 posebno upozorava da se u Arandjelovcu nije destio napad na jednog pojedinca ili manifestaciju već da je to napad na celokupan sistem u kojem je koncept sloboda i nezavisnih medija uopšte moguć.

Grupa 46 zato podseća kako dogadjaj u Arandjelovcu, nažalost, predstavlja samo još jedan u nizu dokaza da politička prava u Srbiji ne vrede ni papira na kojem su ispisana, ako “viša instanca”, ili bilo koja samopozvana šovinistička rulja, smatra da se njihovim upražnjavanjem dovodi u pitanje “srpski konsenzus” o našoj nedavnoj prošlosti ili onaj projekat tzv. Srpskog sveta koji najpogubnije elemente i posledice te prošlosti preti da prenese i u budućnost.

Grupa 46 posebno naglašava da je reakcija javnosti, a posebno medija na ovaj incident preblaga i prespora.
Grupa 46 očekuje da upravo mediji i novinari ukažu mnogo veću pažnju ugrožavanju slobode izražavanja - presudno važnu i za obavljanje njihovog poziva.

Grupa 46 očekuje da se o ovom dogadaju u Arandjelovcu posebno izjasne Ministarstvo kulture, organizatori smotre ‘Mermer i zvuci‘‘ i grad Arandjelovac.
Grupa 46 ne na poslednjem mestu još jednom upozorava na ponašanje i odgovornost političara, posebno onih na vlasti, koji smatraju da se javnim poromovisanjem ili delatnom podrškom radikalnim desničarskim političkim organizacijama često i neskrivene fašističke ideologije unapredjuje evropski put Srbije.

U Beogradu, 8.8.2021.

 

Za G46 ovo Saoštenje u nedelju do 10 ujutru su potpisali

Luka Jovanović, advokat, koordinator Grupe
Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava
Aleksandar Olenik, advokat
Milan Jovanović, FBD Forum za bezbednost I demokratiju
Vidosav Stevanović, pisac
Marija Vasiljevic, glumica
Dinko Gruhonjić, novinar i profesor
Ratko Božović, sociolog i profesor
Vesna Mališić, novinar
Aida Ćorović, aktivistkinja OCD
Jelena Djordjević, profesor FPN

 

Saopštenje možete potpisati ako to potvrdite putem e-maila:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.