BLOG  Pravni ugao

26.07.2021. 

Ponoćna čistka ''nepodobnih'' advokata                                                                                   


Piše advokat Luka Jovanović
direktor programa i komunikacija FBD

U noći između 23. i 24. jula 2021. priča o advokatskim protestima u Srbiji  dobila je zanimljiv i neočekivan obrt.

Naime, u to gluvo doba  sa privatne Viber grupe „Zajednica mladih advokata“ (ZMA), koju pretežno čine mladi advokati upisani u komore u sastavu Advokatske komore Srbije, nepoznati počinilac je, pod nerazjašnjenim okolnostima, izbacio sa nje skoro dve stotine članova, uključujući tu i sve dotadašnje administratore te grupe!

Viber grupa ZMA je u ovom trenutku zatvorena za pisanje novih poruka. Dokle? „Dok se ne nađu novi mladi admini koji će imati više umeća od prethodnih da se izbore za teme i prostore za mlade“ - kako stoji u obaveštenju sa naloga „Mladi advokati‘‘, nepoznatog lica, koje je otelo i preuzelo rukovođenje grupom. Pravo ime tog sadašnjeg ''vlasnika'' naloga „Mladi advokati“ u ovom trenutku nije poznato.

Ali već sad se mora naglasiti: Među „izbačenim“ advokatima su
(1.) advokati uključeni u organizaciju junskih protesta advokata zbog Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku,
(2.) govornici sa tih protesta, kao i
(3.) advokati koji su na društvenim mrežama mobilisali druge kolege za te proteste.

Kao što se već zna, ti protesti razotkrili su postojanje i funkcionisanje otuđenih struktura moći u okviru samih advokatskih komora. A te strukture su direktno i stale na stranu Ministarstva pravde, a protiv vlastitog članstva. Ove strukture, kao i pojedinci povezani sa njima, direktno su saučestvovale u izradi spornog nacrta, koji je trebalo da prođe javnu raspravu bez većih otpora. Međutim, neočekivano burna reakcija samih advokata okupljenih oko protesta, kao i šire javnosti, primorali su ministarstvo da promeni zacrtanu strategiju.

U ovom trenutku ne može se sa apsolutnom sigurnošću utvrditi veza između tih otuđenih struktura (koje nisu podržavale junske proteste i koje su ih aktivno podrivale)  i otimanja grupe ZMA koje se dogodilo u pomenutoj noći između 23. i 24. jula, kao ni sa nalogom „Mladi advokati“. Međutim, nesumnjivo je da posledice ovog akta najviše pogađaju upravo one advokate koji su suprotstavljeni tim strukturama, kao i da sam događaj predstavlja prekretnicu u odmeravanju snaga ovih grupa u advokatskim komorama.

Šta je bio cilj ove „ponoćne čistke“ ako ne pokušaj uklanjanja one opozicije pomenutim otudjenim strukturama na društvenim mrežama i osujećivanje transparentnog koordinisanog otpora i suprotstavljanja daljim zakulisnim dogovaranjima sa Ministarstvom pravde? I svakako sprečavanje formiranja opozicione platforme uoči predstojećih izbora u Advokatskoj komori Beograda.

Ovom izbacivanju, koje u datom kontekstu ne predstavlja ništa drugo do svojevrsni politički progon, prethodio je i niz drugih pritisaka na organizatore junskih protesta čija se javna diskreditacija nastojala postići po svaku cenu.

Podsetimo: Jedan od motiva za te pritiske bio je i ukazivanje na brojne nepravilnosti u radu i finansijskom poslovanju advokatskih komora (što je možda i glavni razlog njihovog insistiranja na „partnerskom odnosu sa državom“) koje su na ove informacije reagovale lavinom disciplinskih prijava protiv uzbunjivača.

Deo te kampanje odmazde iskusio je čak i predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju koji je nedavno bio ispitivan u policiji zbog prenošenja jedne kasnije opovrgnute informacije o radu komora iz oktobra prošle godine. Sve u cilju inkriminisanja jednog od organizatora protesta.

Ovaj nesvakidašnji događaj na društvenim mrežama je jasno demonstrirao da je advokatura kao profesija postala žrtva nerazrešenih društvenih sukoba koji dobijaju sve drastičnije razmere. U datim okolnostima u kojima su svi institucionalni kanali za mirno rešavanje političkih nesuglasica blokirani jedini prostor za komunikaciju preostaju društvene mreže. Pokušaj zatvaranja i tog preostalog ventila za nagomilano nezadovoljstvo može samo doprineti daljim podelama koje će biti sve teže prevazići.