Beograd, 08.jula 2021.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


POUKE JULA 2020.

Forum za bezbednost i demokratiju povodom aktuelnih podsećanja na godišnjicu julskih demonstracija u Beogradu 2020. ostajući pri ocenama svog tadašnjeg Saopštenja za javnost godinu dana kasnijeističe dodatnu zabrinutost zbog činjenice da društveni problemi koji su prošle godine bili okidač tih nemira i dalje nisu razrešeni.

FBD podseća da je leta 2020. uličnim neredima predhodila politička kriza koja je, nakon tada neuspešnog posredovanja Evropske unije, završila bojkotom izbora i rada Narodne skupštine od strane dela opozicije. Srbija već godinu dana živi u senci tog neuspeha i senci tih nemira i sverprisutnom, neurotičnom, neporecivom strahu kuda bi takva situacija dalje mogla odvesti.

FBD naglašava da su štetna politička odluka dela opozicije i evidentan manjak njenog kapaciteta koji je dоveo do toga da odustane od zadobijanja poverenja građana na Izborima 2020, potom upitna legitimnost izbora na kojima značajan broj političkih stranaka nije učestvovao, uz dramatično , arogantne istupe predstavnika vladajućih partija, uz (još uvek sporno) ograničavanje ustavnih prava građana Srbije tokom pandemije, upravo i vodili neredima čija je godišnjica obeležena 7. jula 2021.

FBD podseća da su i ovog leta na novoj proveri svi stari, prošlogodišnji akteri i da svaki od njih ima svoj deo odgovornosti, na koju posebno ukazujemo, kao i na važnost da svi zajedno prevaziđu, u međuvremenu produbljene, podele u društvu i rast društvenih tenzija i političke netolerancije.

FBD ističe da je dalje zagovaranje onih politika, i kad je reč opoziciji i vladajućim partijama i odsustvo iskrene politiičke volje da se stvarno dođe do pragmatilnih pomaka. i kod jednih i kod drugih, nedopustivo!

Ukoliko vlast i opozicija ne budu u stanju da postignu dogovor o osnovnim pravilima političkog nadmetanja, pri čemu i EU mora naći metode i alate uspešnijeg posredovanja, (ukoliko je EU stalo do vlastite i stabilnosti čitavog regiona) ponavljanje nemilih scena iz prošle godine biće ne samo moguće već i izvesno - sa potencijalno još pogubnijim dugoročnim posledicama po demokratsku budućnost Srbije i nastavak puta njenog integrisanja u EU.