Beograd. 04. jula 2021.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POSLE PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU


Forum za bezbednost 
i demokratiju povodom donošenja presude MMKS u Hagu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnjih čelnih funkcionera službe bezbednosti Srbije, očekuje da ona doprinosi prevazilaženju negativnog nasleđa raspada nekadašnje zajedničke države i konačnom okretanju celokupnog regiona bivše Jugoslavije ka ostvarivanju njegove evropske budućnosti – podsećajući da je FBD od 2004. god. kada je i osnovan, neprestano i u kontinuitetu ukazivao i upozoravao na opasnost podrivanja ili omalovažavanja rada Haškog tribunala za zločine počinjene na prostorima bivše države i snagu, ukorenjenost i umreženost antihaškog lobija u Srbiji.

Uprkos aktuelnoj percepciji u pogledu pojedinih presuda Haškog tribunala ICTY tj. Pravnog mehanizma MMKS ili nijihovoj poričućoj recepciji, FBD smatra da je rad ovog suda u značajnoj meri doprineo rasvetljavanju zločina počinjenih u ratovima devedesetih godina i zatvaranju jednog od najmučnijih istorijskih poglavlja u ovom delu Evrope.

Kritike ove najnovije, nesporno istorijske presude, koje se mogu čuti od pojedinih zvaničnika Republike Srbije FBD vidi kao pokušaj apologije i racionalizacije politike koja je imala za posledicu upravo ona dela zbog kojih su UN sud u Hagu, uz pristanak Srbije i osnovale, a koji je sudio i osudio Stanišića i Simatovića te ih smatra neprimerenim i štetnim, posebno kada dolaze od zvaničnika zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

FBD podseća i upozorava kako kritike Haškog suda i presuda s takvim ciljevima, više od dvadeset godina nakon okončanja ratova u bivšoj Jugoslaviji, i dalje prevashodno služe u pogubnim populističko-patriotskim nadmetanjima karakterrističnim za unutrašnju političku utakmicu u Srbiji ili, još gore i opasnije, kontinuitetu održavanja i potpirivanja onih istih netrepeljivosti koje su i dovele do tragičnog oružanog sukoba, s ciljem odvraćanja celokupnog regiona sa njegovog prirodnog evropskog puta koji i danas predstavlja jedinu trajnu garanciju mira na Zapadnom Balkanu.