BLOG  Pravni ugao

07.06.2021. 

Totalni opoziv


Piše advokat Luka Jovanović
direktor programa i komunikacija FBD
 

Šta se dogodilo u subotu, 5.juna na advokatskoj skupštini u Beogradu?
N
e postoji jednostavan odgovor na to pitanje, a zavisi i koga se pita!

Tek, na redovnoj sednici Skupštine Advokatske komore Beograda 5. juna 2021. godine donet je zaključak da je Nacrt zakona o izmenama ZPP neprihvatljiv - zbog njegovih mnogobrojnih protivustavnih odredbi, kao i odrebi koje građanima otežavaju pristup sudu i ostvarivanje njihovih zakonom zajemčenih prava. Tek, samo jednocifreni broj prisutnih advokata smatralo ga je prihvatljivim dok je od Ministarstva pravde zatraženo da Nacrt bude povučen iz javne rasprave.

Tako sada imamo situaciju da sa advokatima iz Beograda većina advokatskih komora u Srbiji ne prihavta ovaj Nacrt i traži isto – da on bude povučen.

Podsticaj ovakvoj odluci Skupštine, i ono što je ovakav njen ishod praktično učinilo izvesnim, bio je i tzv. „sporazum“ između Ministarstva pravde i Predsednika AKS i predsednika komora u njenom sastavu, koji je i sam bio tema beogradske skupštinske sednice.

Zašto? Jer, na jednoj stranici, ovaj „sporazum“ ocrtava i sažima situaciju u advokaturi Srbije kao i aroganciju ispoljenu od strane njegovih „potpisnika“. S jedne strane je samodržačko ponašanje koje su bahato demonstrirali rukovodioci advokatskih komora ignorišući raspoloženje članstva koje predstavljaju, a sa druge odsustvo advokatske i šire javnosti iz celog postupka izmena ZPP-a.

Svima koji su u javnosti pratili priču o izmenama ZPP-a jasno je da ovim „sporazumom“ nisu rešeni brojni nedostatci Nacrta izmena koji se objavljen 19. maja. Praktično su odabrana tri njegova rešenja, mada ih ima dva puta toliko, ako ne i više, kojima se najviše krši Ustav, od kojih je ministarstvo navodno odstupilo, u dogovoru sa ljudima sa kojima je ta rešenja osmislilo i predložilo.

Bilo je gotovo uvredljivo koliko se iz navedenih „ustupaka“ jasno videlo da cilj nije bio poboljšavanje samog Nacrta koliko otupljivanje oštrice protesta zbog njega započetih. I evidentne namere da se ovim ‘‘sporazumom‘‘ utiče na odlučivanje Skupštine AKB o tom Nacrtu koja je, ni manje ni više, zasedala samo dan posle!

Ovakvo uplitanje u rad advokatskih komora od strane Minstarstva pravde, i to na poziv i uz učešće samih rukovodstava komora, je događaj bez presedana. Čak i za Srbiju!
Otud je bilo za očekivanje da takav čin nije mogao proći bez osude na samoj Skupštini, na kojoj su ga i praktično svi govornici su osudili i prokazali za ono što i jeste.

S tim se nisu složili samo oni koji su u sastavljanju tog „sporazuma“ učestvovali i koji su ga potpisali.

Da nevolja bude veća, sa govornice u subotu se moglo čuti i novo izazivanje, i nipodaštavanje tj. da će odluka skupštine komore u koju je upisana gotovo polovina advokata koje ima Srbija, biti ignorisana i da će se „pregovori“ sa Ministarstvom nastaviti!

Dve stvari su, u ovom trenutku, jasne.

Prvo, nakon ove subote jasno je da izmene ZPP-a koje predlaže Ministarstvo pravde neće proći bez otpora iz advokature.

Drugo, da rukovodstvo komore koje je izigralo poverenje svog članstva, trgovalo pravima svih građana Srbije, a u petak pokušalo da „zakrpi“ davno napravljeni dogovor iza leđa sviju nas, nema poverenje (ni mandat!) da taj otpor predvodi.Novi protesti protiv nacrta izmena ZPP zakazani su za 11. jun.