BLOG  Pravni ugao
31.03.2021.                                                                                

Za njegove glasove, a ne za našu decu   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                       
Piše advokat Luka Jovanović
                                                                                                                                                     direktor programa i komunikacija FBD


Nacrt zakona o istopolnim zajednicama ne prestaje da isteruje “na čistinu” sve deklarativne demokrate. Protivljenjem zakonskom regulisanju ove materije oni jasno stavljaju do znanja da im je „popularnost“ preča od javnog interesa. 

Najnoviji u nizu „outovanih“ političara je Vuk Jeremić.

Svoje protivljenje, za koje tvrdi da se odnosi samo na konkretni predlog iz ministarstva, on je pokušao da opravda na sasvim predvidljiv i sasvim providan način - zabrinutošću za decu.
Naime, g. Jeremić zamera predlogu zakona što u njemu nije eksplicitno propisano da istopolne zajednice ne mogu da usvajaju decu, i što on, kako reče, vidi i kao najveći nedostatak predloga. Navodno, odsustvo takve odredbe ne garantuje da tako nešto neće biti moguće u budućnosti.
 

Ako ostavimo po strani koliko je ovakvo obrazloženje nehumano i maliciozno, ono je još više i pre svega neuko i - demagoško.
Da je bilo ko iz Narodne stranke, pre javnog iznošenja ovakvog stava, zaviro u  važeća zakonska rešenja, moguće je da bi Jeremić izbegao ovakav blam, kao što mu se desio na televiziji N1info. A možda i ne bi.
 

                                                                     

Da su kojim slučajem pročitali odredbe porodičnog zakona koje se odnose na usvojenje shvatili bi, ako već nisu znali, da je jedan od uslova za zasnivanje usvojenja na strani usvojitelja, propisan čl.101 porodičnog zakona bračnost.
Pojašnjenja radi, po pravilu, samo supružnici i lica koja žive u vanbračnoj zajednici mogu biti usvojitelji. Istopolna zajednica svakako nije brak, u smislu čl. 62 Ustava Republike Srbije. 

Bez izmena porodičnog zakona nema, dakle, usvajanja dece od strane istopolnih zajednica!  
U nekom manje ostrašćenom trenutku možda će moći trezvenije da se priča i o tome.

No, do tog trenutka, nažalost,  kao društvo nećemo doći sve dok mešetari koji se predstavljaju kao demokrate imaju poriv da prvi zakon koji se bavi ovom tematikom, tumače tako što  su im ljudi čijim se životima ovaj zakon bavi  građani drugog reda.I dok im uz „darivanje“ prava koja im prema Ustavu jasno pripadaju, istovremeno, iscrtavaju granice neslobode i nova četiri zida izvan kojih im neće dozvoliti da pobegnu. 

Još uvek se ne zna  koliko dugo će se g. Jeremiću i onima koji nastupaju na njegovom plimnom talasu populizma tolerisati da učestvuju u iscrtavanju tih granica zavisi od okruženja.

Na kraju ne zaboravimo:  Kao što je pozivanje na patriotizam, u nas, najčešće, poslednje utočište hulja, tako i navodna insistiranja na brizi o deci, koja se valjaju uz ovaj predlog zakona o istopolnim zajednicama jesu samo poslednja linija odbrane homofobije!