Beograd, 12. marta 2021.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


OSUDA NAPADA NA DINKA GRUHONJIĆA

 

Grupa 46 najoštrije osuđuje medijske napade na novinara i univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića. 

Ti napadi Gruhonjićevo javno neslaganje sa narativima od kojih neki već godinama grčevito drže u zagrljaju javno mnjenje Srbije sada to njegovo neslaganje predstavljaju kao čin veleizdaje. Osim što su ti medijski napadi manipulacije zasnovane na političkim interesima oni su još indikativniji i opasniji jer su gotovo otvoren poziv na njegov linč.

Grupa 46 i u ovoj prilici ističe sa zadovoljstvom da se Dinko Gruhonjić od nedavno i sam pridružio i podržao rad Grupe 46 koja je posvećena očuvanju i širenju prostora za demokratske debate o javnom interesu i društvenim zbivanjima jer su one previše važne za čitavo društvo da bi bile prepuštene isključivo augurima tzv. nacionalnog patriotizma sa šovinističkim sklonostima.

Grupa 46 posebno u kontekstu političkih skandala i događanja koja potresaju našu javnost i državu proteklih dana - počev od nagađanja oko unutrašnjih sukoba u vladajućoj stranci, penetracije mafije u državne i partijske strukture ili napada na medije koji o tome pišu -  ponovo naglašava  da su i pravo i dužnost svakog građanina koji svoja politička prava ostvaruje u ovoj državi da kritički vrednuju, preispituju i javno iznose svoj odnos prema javnim politikama.  

Gospodin Dinko Gruhonjić je u svom pisanju i izlaganjima neporecivo privržen ovim stavovima i zato ga grupa 46 i podržava, jer osporavanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i ideja, posebno kad su u pitanju disonantni tonovi, predstavlja napad na prava svih građana Srbije koji se ne sme prećutati.

   

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
Aida Ćorović; društvena aktivstkinja
Jelena Đorđević, profesor FPN
Dušan Gamser, prevodilac

Luka Jovanović, advokat, koodinator G46
Milan Jovanović, predsednik FBD
Aleksandar Olenik, advokat
Vidosav Stevanović, pisac
Marija Vasiljević, glumica

Ivan Videnović, profesor BU

Ukoliko želite da javno podržite ove stavove Grupe 46 molimo vas da nam to javite e-mailom na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.