Beograd, 02.marta 2021.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Opstrukcija međustranačkog dijaloga
je opstrukcija pridruživanja EU

 

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja skori nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji juče započetog razgovorom Predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i Predsednika Spoljnopolitičkog odbora i predstavnika Evropskog parlamenta.

FBD pri tome podseća i ukazuje da je u međuvremenu,  u pauzi od prošlogodišnjeg međustranačkog dijaloga u Srbiji, vodjenog pod pokroviteljstvom EP, do ovog koji se najavljuje, došlo do daljeg pogoršanja ukupne političke situacije uzemlji, koje više nego ranije ugrožava proces daljeg pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
FBD
zbog toga pokroviteljstvo i posredovanje EP u međustranačkom dijalogu smatra značajnim doprinosom nastojanjima za prevazilaženje sadašnjeg stanja.
 
FBD u tom kontekstu podseća i pozdravlja nedavni poziv Evropskog parlamenta onoj ovdašnjoj opoziciji koja je bojkotovala prošlogodišnje izbore da učestvuje u predstojećim parlamentarnim aktivnostima međustranačkog dijaloga.

FBD  istovremeno naglašava  onaj deo te poruke iz EP  koji ukazuje na važnost da u predstojećem dijalogu budu angažovani svi relevantni akteri, a posebno pro-evropske političke snage u Srbiji - što je prethodnih dana nedovoljno isticano ili čak skrajnuto u javnom diskursu.  

FBD u tom smislu izražava nadu i očekivanje da će nastavak  posredovanja EP  i nastavak međustranačkog dijaloga u parlamentu Srbije  doprineti obnovi, očuvanju i  jačanju ovdašnje podrške članstvu Srbije u Evropskoj uniji - umesto da vode daljem jačanju anti-evropske retorike na koju su, s dobrim razlogom i pravom, upozorili i parlamentarci Evropske unije, a  koja se sada ogleda i u kritikama ili tvrdnjama o nepotrebnosti i suvišnosti  bilo kakvog stranog posredovanja.

FBD ističe da opstrukcija međustranačkog dijaloga, ma sa koje strane ona dolazila, i opstrukcija posredovanja EU  u tom smislu jesu i biće opstrukcija članstvu Srbije u Evropskoj uniji!

FBD na kraju naglašava važnost i odgovornost za predstojeći međustranački dijalog Predsednika Narodne skupštine Srbije, svojevremenog laureata nagrade Najevroplajnin,  kao i predstavnika  vladajućih stranaka, koje su na svim dosadašnjim izborima pobeđivale upravo na platformi nedvosmislene opredeljenosti za članstvo Srbije u EU