Beograd, 27.01.2021.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


POSLANICI DA NE PRETE SUDIJAMA

 

Grupa 46 Foruma za bezbedbost i demokratiju, najoštrije osuđuje napade na sudiju Miodraga Majića, sudiju Apelacionog suda u Beogradu,  kao i neuvijene pretnje sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju da se “ne bave politikom” koje su se mogle čuti na sednici Narodne skupštine 27. januara 2021! 

Smatramo da su ovi napadi usmereni ne samo protiv same ideje nezavisnosti, nepristrasnosti i dostojanstva sudija već i protiv slobode mišljenja i izražavanja svih građana (kao i sudija) koja je garantovana Ustavom Srbije.

Narodnim poslanicima bi moralo biti poznato da Etički kodeks koji je Visoki savet sudstva usvojio 2010. godine propisuje dužnost sudija da čuvaju ugled suda i sudijske funkcije kroz pisanu i izgovorenu reč. U okviru tih i drugih ograničenja određenih Etičkim kodeksom oni su potpuno slobodni da iznose svoja shvatanja i razmišljanja o mnogobrojnim i raznolikim temama u našem društvu – slagali se narodni poslanici sa njima ili ne.

Insinuacije pojedinih narodnih poslanika da bi bilo kakvo javno eksponiranje sudija moglo za rezultat da ima njihovo sporije napredovanje i nepredlaganje za pojedine pozicije u pravosuđu predstavljaju do sada možda najočitiji primer pokušaja cenzure nosilaca sudske vlasti. 

Pozivamo zato ovim putem sve sudije u Republici Srbiji da zaštite svoje kolege od pritisaka usmerenih protiv njihove slobode izražavanja i da podrže rad Grupe 46 čuvanjem vlastite nezavisnosti uz pridržavanje dužnosti propisanih Etičkim kodeksom i Ustavom.

U Beogradu, 27.01.2021.

Sonja Biserko, predsednica Helsinkošg odbora u Srbiji
Aida Ćorović, društvena aktivistkinja
Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor
Luka Jovanović. advokat, koordinator G46
Milan Jovanović, predsednik FBD
Aleksandar Olenik, advokat
Dragan Todorović, novinar
Marija Vasiljević, glumica

 

 

 

Ukoliko želite da javno podržite ove stavove Grupe 46 molimo vas da nam to javite e-mailom na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.