BLOG  Pravni ugao
19.01.2021.                                                                                

Značaj optužnice u slučaju Aleksić   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                        
Piše advokat Luka Jovanović
                                                                                                                                                     direktor programa i komunikacija FBD

                                                                                                       
Izveštavanje o slučaju Miroslava Mike Aleksića u vezi istrage zbog osnovane sumnje da je počinio više krivičnih dela protiv polne slobode nakon javnih svedočenja više oštećenih lica, koja su duboko potresla domaću javnost, još uvek je u toku i ne silazi sa naslovnih stranica celokupne štampe. Pri tom su paralele sa slučajem slavnog holivudskog producenta Harvey Weinsteina, koji je iz temlja (pro)drmao Ameriku i svet zaprepašćujuće.  

Sada, dok se drma Srbija i dok čitamo i slušamo o svedočenjima žrtava ’’Srpskog Weinsteina’’, ostaje da se vidi sa kakvom optužnicom će srpsko javno tužilaštvo izaći pred javnost, nakon svega ovoga. Sadržaj te optužnice će biti indikativan, budući da je na tužilaštvu u ovom trenutku opravdano veliki pritisak zbog velikog interesovanja javnosti da za ovakva dela neko bude i osuđen.

Međutim, kako je dokazivanje u ovakvim predmetima i okolnostima često veoma otežano, što zbog vremenske distance, što zbog ponovne traumatizacije samih žrtava, zbog koje su one i oklevale da javno govore o tome što im se dogodilo, kao i zbog već pomenutog pritiska javnosti, nije isključeno da bi tužilaštvo moglo da podigne optužnicu koja pritom ne bi na adekvatan način vrednovala sve okolnosti koje se vezuju za ovaj slučaj.

Prema izveštavanjima medija ono što ovde imamo jeste produženo krivično delo, u okviru kojeg je osumnjičeni, u kontinuitetu, na jednom mestu, više godina  vršio više krivičnih dela, zloupotrebljavajući pri tom isti trajni odnos koji je imao sa svojim žrtvama (od kojih su neke u trenutku izvršenja dela bila maloletna lica) što je, opet, potencijalno, sve bilo obuhvaćeno jedinstvenim umišljajem osumnjičenog.

Dokazivanje svega ovoga u sudskom postupku veliki je izazov za svako pravosuđe, pa i naše. Ali isto tako je apsolutno neophodno, ako postoji istinska želja i namera, da kao društvo jasno osudimo ovakav vid zloupotrebe moći od strane uticajnih ljudi i institucija.
Ključna stvar u ovom je, prema mom shvatanju, insistiranje na i dokazivanje jedinstvenog umišljaja na strani osumnjičenog.

Ukoliko tužilaštvo u sudskom postupku ne bude pokušalo da dokaže jedinstveni umišljaj, već samo bude ukazivalo na posebne umišljaje za svako od dela koja bi se optuženom stavila na teret, to bi verovatno vodilo do osuđujuće presude za počinioca. Ali to bi, potencijalno vodilo  i manjoj zatvorskoj kazni dok bi sam sistem koji je činjenje ovih dela omogućio ostao van optuženičke klupe.

Zločinac-pojedinac bi bio osuđen, ali bi Zločin u kojem je Zločinac sudelovao ostao nekažnjen.

Ako bismo propustili da osudimo Zločin čije su žrtve progovorile i ako bismo ograničili osudu na Osobu, a iz nje izuzeli Sistem koji je zločinca i omogućio, onda bi to predstavljalo nepoštovanje žrtava koje su odlučile da izađu u javnost i ispričaju svoju strašnu priču, i to bi skoro u potpunosti obesmislilo i njihovu veliku individualnu žrtvu jer bi Sistem, o kojem su odlučile da više ne ćute, ostao netaknut.

Nadam se da ćemo nakon okončanja istrage imati odgovor na ova pitanja i nadam se da nećemo biti razočarani.

P.S. U kontekstu uvažavanja i poštovanja pretpostavke nevinosti koja je ustavna kategorija medijski pristup ovom slučaju mogao bi ugroziti čitav sudski postupak. I ako g. Aleksić zbog medija ne bude mogao da ima pravično suđenje sve patnje kroz koje osobe koje su ga optužile trenutno prolaze biće uzaludne.