Beograd, 11.1.2021.

 

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


POVODOM NAPADA NA PROF. DR. VLADIMIRA KOSTIĆA PREDSEDNIKA SANU

 

Grupa 46 sa velikom zabrinutošću prati reagovanja u javnosti na ideje koje je u svojim nedavnim javnim nastupima izneo prof. dr. Vladimir S. Kostić, a zbog kojih ga netolerantniji deo te javnosti poziva na odgovornost (pred kime ili čime ne može se sa sigurnošću reći).
Najnetolerantniji i najreakcionarniji deo te javnosti pritom se ne usteže ni od vulgarnih verbalnih napada ad hominem pa čak i direktnih poziva na ugrožavanje fizičkog i psihičkog integriteta dr. Kostića!

Posvećeni zaštiti ustavnog prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Grupi 46 smatramo da takve reakcije predstavljaju očigledan pokušaj ograničavanja slobode izražavanja dr. Kostića i upozorovamo i naglašavamo da nedovsmisleno političko neslaganje sa izlaganjima dr. Kostića ne može biti legitiman razlog zbog koga bi on trebalo (ili smeo!) da trpi ikakve sankcije.
Drugim rečima, Grupa 46 naglašava da politička podobnost nije preduslov za uživanje prava garantovanih Ustavom!

U tom smislu, Grupa 46 izražava i čuđenje pred izveštavanjem (ili bolje reći ćutanjem) velikih medijskih kuća o ovim verbalnim napadima i osudama dr. Kostića zbog slobodno iznetih ideja i stavova dok pri tome lamentiraju nad zabranom odlazećem američkom predsedniku Donaldu Trumpu da propagira rasizam, netoleranciju i fašizam u javnim blaćenjima u kojima nije štedeo ni stare ni mlade, a koja su pre samo nekoliko dana kao rezultat imala petoro mrtvih u napadu na američki Kongres.

Ako je, prema njihovom shvatanju, sloboda izražavanja uslovljena političkom podobnošću da li to znači da se ti mediji više slažu sa Trumpom koji medije   zove “neprijateljem naroda” nego sa akademikom koji ih poziva da učestvuju u trezvenoj debati?!??

Sloboda mišljenja i izražavanja predstavljaju kamen temeljac svakog istinski slobodnog i demokratskog društva. Vođena ovom idejom i ovim idealom Grupa 46 osuđuje politički motivisane reakcije kojima se profesoru i akademiku dr. Vladimiru S. Kostiću to pravo oduzima i ističe da će se u svakoj takvoj i sličnoj prilici javno zalagati  za zaštitu ovog fundamentalnog prava garantovanog Ustavom Republike Srbije pred svima onima koji ga budu ugrožavali  i u budućnosti.


Ukoliko se slažete sa iznetim stavovima,  Vaša podrška je dobrodošla i možete je poslati e-mailom na:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Potpisnici

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
Snežana Bradić, reditelj
Dušan Gamser, prevodilac
Milan Jovanović, predsednik FBD
Luka Jovanović, advokat
Aleksandar Olenik, advokat
Antonela Riha, novinarka
Vidosav Stevanović, pisac
Aleksandar Stošić, diplomirani politikolog, Irska
Slobodan Stupar, novinar
Marija Vasiljević, glumica