Beograd, 22.12.2020.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              IN ENGLISH

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Pokrenuto formiranje  Grupe 46

 

Forum za bezbednost i demokratiju sa velikom zabrinutošću prati zaoštravanje dijaloga u Srbiji, kao i postupke i inicijative koje potiču iz različitih segmenata društva, a koje su, bilo implicitno bilo eksplicitno, usmerene na ograničavanje    ustavom zaštićenog prava na slobodu izražavanja. Poslednji takav napad na ustavom garantovana prava svih građana Srbije uočljiv je u predlogu da se inkriminiše “izlaganje poruzi” članova porodice predstavnika najviših državnih organa kao krivično delo za koje će se goniti po službenoj dužnosti i za koje se traži izricanje drakonskih zatvorskih kazni, a prethodne nedelje na Sonju Biserko ili  Iva Viskovića itd.

Forum za bezbednost i demokratiju
smatra ovakve predloge i istupe opasnim po dalji razvoj demokratije u Srbiji a naglašava da su sve inicijative kojima se nelegitimno nastoji ograničiti sloboda izražavanja direktno suprotstavljene osnovnim ciljevima naše organizacije.

Forum za bezbednost i demokratiju
zbog toga obaveštava javnost da je, kako bi se što efikasnije suprotstavljalo ovakvim i sličnim nasrtajima na pravo svih građana Srbije da slobodno šire obaveštenja i ideje u skladu sa Ustavom, pokrenuo formiranje radne Grupe 46.   Ova grupa biće isključivo posvećena zaštiti upravo ovog ustavnog prava, istaknutom u Članu 46. Ustava Srbije, javnim promovisanjem značaja koje ono ima za razvoj demokratskog društva, vladavinu prava i kulturu dijaloga. Grupa 46 će kroz svoj rad analizirati postojeće zakonske okvire, društvenu praksu i predlagati sistemska rešenja koja će garantovati ovo ustavno pravo svim građanima Srbije. O svim daljim koracima javnost ćemo redovno obaveštavati.