Beograd, 14.decembra 2020.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
 

Prekinuti muk o zahtevu iz HagaForum za bezbednost i demokratiju
javno podseća da je već sedam dana otkako je Mehanizam za krivične sudove u Hagu zatražio od Srbije da bez odlaganja uhapsi i izruči im funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im sudili za nepoštovanje Haškog tribunala.


FBD istovremeno upozorava i na zabrinjavajuće i iznenađujuće odsustvo zvaničnih reagovanja i reči nadležnih zvaničnika o tome, kao i medijsko potiskivanje ove vesti i njenih mogućih posledica, te smatra da je nastavak javnog muka o tome i štetan i nedopustiv!

FBD u tom smislu, uz svo razumevanje za druge probleme sa kojima se trenutno suočavamo,  pre svega očekuje reagovanje Vlade Srbije,  a poziva Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom (o čijem trenutnom sastavu se, ako još postoji,  zna malo ili ništa, a o radu u prethodnom periodu još manje)   da se što pre oglase o ovoj temi i da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama.

FBD ne na poslednjem mestu izražava veliku zabrinutost zbog načina na koji su mediji u Srbiji dosad izveštavali o ovoj temi - više nego važnoj za  EU-integracije Srbije i za suočavanja  sa nasleđem devedesetih godina.

FBD očekuje da ovdašnji uticajni mediji ispolje više  volje, znanja i kapaciteta i da javno preispitaju nepostupanja u ovoj stvari, a ne da i u ovom slučaju, medijski prostor i javno mnenje prepuštaju uticaju inostranog faktora koji se, kad god i gde god može, protivi i nastoji da koči napredovanje Srbije ka EU!