11.avgust 2020.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Osuda vašarskog hira u Jagodni

 

Forum za bezbednost i demokratiju najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje lokalnih vlasti u Jagodini koje su  u nedelju 09. avgusta2020. dopustile organizovanje vašara u tom gradu tokom pandemije Covida19.

Sa velikom zabrinutošću FBD prati dosadašnje odsustvo reakcije onih koji su bili najpozvaniji i dužni da reaguju na takvo ponašanje,  a pre svega nadležnih drzavnih organa odgovornih za sprovođenje važećih epidemioloških mera Vlade Srbije koje zabranjuju okupljanje više od 10 ljudi na javnom mestu!

FBD nalazi kako takva praksa dodatno krnji kredibilitet Kriznog štaba ali i državnih organa, koji su i pre ovog hira u Jagodni  već bili ozbiljno dovodjeni u pitanje, kao i pokušaji organizovanog kontrolisanja pandemije.

Posebno skandaloznim FBD smatra populističko i gotovo provokativno obrazloženje predsednika skupštine opštine Jagodina zašto su dopustili održavanje vašara u Jagodini.

Dalje tolerisanje i odsustvo javnih osuda takvih ponašanja samo može doprineti dajem opštem urušavanju državnog autoriteta u već i onako delikatnimm trenucima kroz koje Srbija upravo prolazi.   

FBD, na kraju ali ne na poslednjem mestu, ističe kako partije ili partijske koalicije čiji istaknuti članovi javno zastupaju takva neodgovorna shvatanja naspram potrebe očuvanja javnog zdravlja i poštovanja državnih mera ne mogu niti smeju biti deo nove vladajuće većine