17.07.2020.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Podrška obnovi Briselskog dijaloga

 

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja uspešno započet nastavak razgovora izmedju Prištine i Beograda o uzajamnom regulisanju odnosa koji je juče održan u Briselu u organizaciji Evropske unije, kao i ličnu posvećenost svih njegovih učesnika da on uspe.

FBD kao veoma važnu posebno pozdravlja novu energiju sa kojom Evropska unija ulazi u ovu novu fazu pokušaja reazrešavanja kosovske problematike i vidi je kao manifestaciju jačanja svesti same Evropske unije o važnosti nastavka i daljeg toka ovih razgovora ne samo kad je u pitanju bezbednost u regionu već i za celokupnu bezbednosnu strukturu Evrope i Evropske unije same.

FBD smatra da je važno da vlasti i u  Beogradu i Prištini odole i prevladaju unutrašnje pritiske u svojim sredinama koji se protive ovim razgovorima jer ti pritisci odakle god dolazili ugrožavaju evropsku budućnost čitavog regiona.

FBD posebno apostorfira odgovornost medija koji svojim uredjivačkim politikama doprinose kočenju svakog napretka u razgovorima Beograda i Prištine i prolongiranju status quoa koji bitno utiče i na  svakodnevni život gradjana.

FBD nakon obnovlenih razgovora u Briselu ističe i važnost nastavka tzv. tehničkih razgovora koji će se održati izmedju novog sastanka vrhovnih predstavnika Beograda i Prištine i ističe odgovornost njihovih učesnika za održanje konstruktivne atmosfere ispoljene na jučerašnjem sastankku u Briselu, kako ličnu tako i onih koji će ih za te razgovore odrediti.