27. jun 2020.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Obnoviti poverenje u Krizni štab

 

Forum za bezbednost i demokratiju sa izuzetnom zabrinutošću posmatra najnoviji razvoj događaja u RS u pogledu širenja korona-virusa, primenu i promociju zaštitnih mera i porast broja registrovanih slučajeva.

Našu zabrinutost pojačava  saznanje da je prethodnih dana bilo vidno i povećano  dovođenje u pitanje poverenja u Krizni štab zadužen  za praćenje i suzbijanje pandemije.

Zato Forum za bezbednost i demokratiju s ciljem obnavljanja poverenja u krizni štab, koje predstavlja osnovnu pretpostavku bez koje kao društvo nećemo moći da se izborimo sa pandemijom, predlaže  da krizni štab u potpunosti deluje u okviru zakona i Ustava i da u njegovom radu bude primenjena politika totalne transparentnosti - koja bi podrazumevala i direktan prenos nekih njegovih sednica kao i da se omogući potpun uvid u njihov tok i predlaganje i donošenje odluka.  Time bi se povećala nužna individualna odgovornost članova Kriznog štaba i u narednom periodu izbegle situacije u kojima su pojedinci doprinosili stvaranju nepovoljne epidemiološke situacije i navodili  građane na opuštenije ponašanje uprkos potrebi da  pojedinačno i kolektivno  ostanemo odgovorni u suočavanu s pandemijom Covida19.