Portal POLITICO objavio je tekst koji je napisao MARC SCOTT o tome kako zvaničnici EU tvrde da i Moskva i Kina nastavljaju da preko društvenih mreža mešetare sa dezinformacijama usmerenim na podrivanje Evropske Unije i njenih partnera.
Pod originanim naslovom ''Rusij i Kina šire ''lažne vesti'' usmerene na slabljenje Evrope: Izveštaj'' ovaj tekst  je objavljen 1.aprila 2020.Geopolitička zuloupotreba Coronavirusa

Kina i Rusiija nastavlljaju da koriste krizu izazvanu koronavirusom za đirenje lažnih izveštaja i drugih dezinformacija, tvrdi se u poslednjem izveštaju tima Evropske službe za spoljne akcije posvećenom praćenju takvih digitanih taktika.

Ta grupa, koja se zove Istočni stratcom i čiji mandat obuhvata opovrgavnje lažnih vesti poreklom iz Rusije, tvrdi da je bilo više od 150 slučajeva pro-Kremlj dezinformacija povezanih sa globalnom zdravstvenom krizom od kraja Januara. Među njima su bile i tvrdnje da je Evropska Unija na ivici raspada zbog nespretne reakcije nacionalnih vlada na COVID-19.

Širom društvenih mreža ovi narativi, koje često promovišu ruske medijske ispostave poput RT-a i Sputnika, takođe naglašavaju da je Kremlj bio bolje pripremljen od svojih zapadnjačkih pandana i kako su neke vlade EU rado primile pomoć pruženu od Moskve i Pekinga.

Za sada ove poruke još uvek nisu prodrle do šire javnosti i uglavnom cirkulišu u online grupama koje su prijateljski nastrojene prema Rusiji i Kini, naročito u zemljama poput Italije, Španije i Grčke.

Ali kako globalna kriza ubrzano eskalira, prema autorima izveštaja, takvi napori – kako domaćih aktera iz EU tako i od države sponzorisanih grupa – povezuju pandemiju koronavirusa sa postojećim dezinformacionim temama, poput targetiranja migranata, manjinskih grupa i dugoročnog kredibiliteta EU.

„U EU i drugde, koordinisane dezinformacione kampanje nastoje da prikažu kako su ranjive manjine prouzrokovale pandemiju i da podupru nepoverenje u sposobnost demokratskih institucija da efikasno reaguju,“ pišu zvaničnici u svojoj analizi. „Neki od državno-sponzorisanih aktera žele da eksploatišu zdravstvenu krizu za ostvarivanje geopolitičkih interesa, često tako što će direktno dovoditi u pitanje kredibilitet Evropske Unije i njenih partnera.“

I Rusija i Kina odbacile su optužbe da su širile lažne izveštaje i dezinformacije na internetu.

Kao odgovor na zdravstvenu krizu, EU zvaničnici i odgovorna lica iz Google-a, Facebook-a i Twitter-a pokušali su da suzbiju najgore prestupnike, pri čemu je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputila poziv tek kompanijama i javnosti da se ulože veći napori da se zaustavi širenje dezinformacija na internetu.

Suočene sa zahtevima da preduzmu nešto, giganti društvenih mreža osnažili su svoje kontramere na krizu promovisanjem zvaničnih saveta, uklanjanjem štetnih materijala i korišćenjem veštačke inteligencije za pronalaženje lažnih izveštaja. Mnogi političari su, međutim, i dalje nezadovoljni jer dezinformacije nastavljaju da bujaju na ovim digitalnim platformama. 

„Oni koji šire dezinformacije vam škode,“ rekla je von der Leyen u internet video saopštenju u utorak 1. aprila. „Dezinformacije mogu da koštaju ljude života.“

Prethodnih nedelja Kina i Rusija su pokušale da podriju evropsku reakciju na krizu, piše u analizi. To je obuhvatalo promovisanje poruka, kako unutar dvadesetsedmočlanog bloka tako i na Zapadnom Balkanu, u Svernoj Americi i drugde, da se EU ne nosi sa pandemijom, da napušta svoje osnovne vrednosti u regionalnim reakcijama na nju i da samo Moskva i Peking pružaju sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje COVIDa-19.

Ipak, po mišljenju nekoliko nezavisnih stručnjaka za dezinformacije koji nisu povezani sa poslednjom analizom iz EU,  uprkos ovim državno-poduprtim inicijativama, većina on-line laži o koronavirusu i dalje potiču od prosečnih građana EU koji traže savete, preporuke i podršku od drugih na društvenim mrežama.