Beograd, 16.03.2019.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Povodom uvodjenja vanrednog stanja

 

Forum za bezbednost i demokratiju, povodom uvođenja vanrednog stanja u Srbiji poziva građane da se u narednim danima pridržavaju smernica, instrukcija i  naredbi organa vlasti i naloga javnih službi, kao što se nada da će vlast u narednim danima detaljnije obavestiti građane zašto se opredelilo za uvođenje vanrednog stanja, a ne proglašenje vanredne situacije.

FBD ovo smatra bitnim jer se to pitanje dotiče ograničavanja  ustavom zagarantovanih prava i dužine trajanja uvedenih mera, učesnika i načina upravljanja (komandovanja) i potčinjavanja organa i resora, kao što se dotiče i prava i slobode  medija i rada organizacija civilnog društva.

FBD izražava nadu da će se ubrzo uspostaviti jasne strukture i nadležnosti i da će  se u narednim danima pokazati, proveriti i potvrditi kvalitet dosad obavljenih opremanja, obuka i edukacija u domenu zaštite i spasavanja i opovrgnuti određene kritike da je to često bilo nedovoljno ili formalno. 

FBD takođe ukazuje na važnost koordinacije u radu subjekata zaštite i spasavanja uveren da će se u hodu prevazilaziti situacije u pogledu nedovršenih normativa i procedura koje su bile primetne u periodu nakon derogiranja Uprave (službe) za civilnu zaštitu na nivo odeljenja u sastavu sektora za vanredne situacije MUP-SVS, januara 2019; nakon čega postaje jasnije zašto je aktuelni ministar odbrane i dospeo u situaciju da preuzima ’’tuđe poslove i odgovornosti’’ i daje procene rizika i pretnji predsedniku-vrhovnom komandantu, što ne bi trebalo da bude karakteristika mirnodopskog pristupa civilnim krizama.

Ne na poslednjem mestu FBD ističe i važnost  sposobnosti i spremnosti nadležnih za prijem  povratnih informacija od strane entiteta na terenu, građana, medija i civilnog društva.

FBD podseća javnost da je prošle godine obeležio 15 godina osnivanja i aktivnosti i da je od svojih prvih dana ukazivao na važnost uspostavljanja sistema integrisane zaštite i spasavanja ( pre svega ljudske bezbednosti, pored uobičajene nacionalne i državne bezbednosti) predlažući konkretne projekte. Do današnjeg dana nikada nismo dobili odgovor ni jednih vlasti, niti su naši eksperti pozivani na ozbiljnije rasprave ili konsultovani oko novih zakona, procena planova, podzakonskih propisa u zaštiti i spasavanju.