09.decembar 2019.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 

POVODOM SAOPŠTENJA CEAS-a 

Forum za bezbednost i demokratiju povodom Saopštenja Centra za evroatlanske studije koje nam je dostavljeno 6. decembra 2019.  iskazuje svoju zabrinutost i iznenađenje pred ćutanjem medija i organizacija civilnog društva u pogledu tog Saopštenja i  sudskog spora  Jelene Milić i Vojislava Šešelja i iskazuje principijelnu solidarnost sa CEAS-om i njegovom čelnicom.
FBD uvažava kako svako ima pravo na lični stav o g-đi. Milić i programskim ciljevima njene organizacije, ili pak o metodama kojima ona misli da te ciljeve najbolje ostvaruje, ali naglašava  da kritički stav naspram toga ne može biti opravdanje za ćutnju ili okretanje leđa žrtvama verbalne agresije poput ove kojoj su g-đa  Milić i CEAS  upravo izloženi.

FBD smatra kako bi nastavak ćutanja OCD u ovom slučaju koristilo jedino Vojislavu Šešelju, ali ne i organizacijama civilnog društva koji imaju slične ili iste programske ciljeve poput CEAS-a.  To ćutanje samo bi bio ustupak ionako sve agresivnijim protivnicima nevladinog sektora evroatlanske orijentacije i pokazao nespremnost, ili nesposobnost,  da se stane u odbranu onih koje zbog takve orijentacije napadaju na razne načine,  kao i one  koji su medijski najeksponiraniji i najranjiviji, a  u koje nesumnjivo spadaju i g-đa Milić i CEAS.
FBD na kraju, ali ne na poslednjem mestu naglašava da bi do sada već svim učesnicima u javnom životu Srbije, kao i svim građanima Srbije, moralo biti jasno ko je Vojislav Šešelj, kao i šta i koga u našem post-konfliktnom društvu ispred Srpske radikalne stranke predstavlja.
FBD g-đi  Milić i CEAS-u upravo zbog toga pruža javnu podršku njenim nastojanjima da sudskim putem zaštiti svoja prava garantovana Ustavom RS  pozivajući i druge da to učine, ako već ne zbog iskazivanja solidarnosti,  onda  bar zbog toga da se i ovom prilikom jasno suprotstave Vojislavu Šešelju, Srpskoj radikalnoj stranci i političkom programu i metodama kojima seju razdor u društvu i regionu već skoro 30 godina.