SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

OSUDA PROŠLOSTI I OPOMENA ZA BUDUĆNOST

 

Forum za bezbednost i demokratiju uoči dvadesetogodišnjice mučkog ubistva novinara Slavka Ćuruvije izražava zadovoljstvo povodom donošenja prvostepene presude Specijalnog suda za ratne zločine i organizovani kriminal.

Ova presuda budi nadu da je, čak i u Srbiji,  pravda dostižna, a FBD smatra da predstavlja istorijsko dostignuće u radu srpskog pravosuđa značajno makar koliko i presuda za ubistvo Zorana Dinđića, svojevremeno izrečena od istog suda. 

Forum za bezbednosti i demokratiju na ovu presudu gleda istovremeno kao na nedvosmislenu osudu prošlosti i opomenu za budućnost, a koja je za Srbiju i značajna i znakovita.
Značajna je zato što posle ove presude u domaćoj javnosti ne bi više smela da bude sporna priroda vlasti koja je omogućila ovaj zločin i koja je svojom politikom direktno prouzrokovala bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije pre dvadeset godina i njenog tadašnjeg odnosa prema medijima i političkim protivnicima i neistomišljenicima.

Presude u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića i ranije su ukazivale na ovu zločinačku prirodu sistema koji je odgovoran za nebrojeno mnogo života, ali tek sa presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, apologeti i branioci tog režima i zaštitnici lika i dela Slobodana Miloševića neće više biti u prilici da tim vremenima daju atribute humanosti i ljudskog lica. 

Iako, do izvesne mere, stoje primedbe da ovom presudom nisu obuhvaćene ključne figure ovog sistema državnog terora, nakon dvadeset godina mora se priznati da je izrečena presuda najbolja kojoj smo se mogli nadati. 

FBD smatra kako bi se najglasnijim kritičarima aktuelne vlasti i predsednika Vučića, za čijeg mandata kao predsednika vlade je krivični postupak protiv ubica Slavka Ćuruvije i pokrenut, mogla postaviti pitanja zašto nije više urađeno na rasvetljavanju slučaja ubistva Slavka Ćuruvije  do 2012. godine? Zašto je pravosuđu u prethodnim vremenima bilo bitnije da se dokaže nevinost Draže Mihajlovića nego krivica Ćuruvijinih ubica? Zašto se tužilaštvo više bavilo montiranjem dokaza protiv Stanka Subotića umesto prikupljanja dokaza protiv Radeta Markovića i drugih  umešanih u izvršenje ovog ubistva, koje je obeležilo jednu epohu?
Koji su bili prioriteti svojevremene reforme pravosuđa?!

FBD, na kraju, ali ne na poslednjem mestu,  smatra da je značaj ove presude kao opomene za budućnost i što se direktno ukazuje na važnost sprečavanja mogućnosti zloupotrebe službi bezbednosti u budućnosti i što  reafirmiše spoznaju trajne važnosti pitanja njihove parlamentarne i civilne, društvene, kontrole.

U Beogradu 06. aprila 2019.                                                           

                                                                                                       

                                                                                                                                         INFORMATIVNI SERVIS FBD