Dok ruski zvaničnici hvale Srbiju njihove službe plasiraju lažne vesti nastojeći da poremete njene odnose sa Zapadom stoji u članku koji je napisala IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ, a objavio beogradski dnevnik BLIC na svom portalu 6. jula 2018. pod originalnim naslovom ''ZAŠTO RUSI GURAJU SRBIJI SISTEM S 300 U RUKE'' i podnaslovom  ''Iza ove vesti krije se opasna mreža koja se plete u Moskvi''


                                                  Opasne ruske spletke

Ruske službe plasiraju lažne vesti kako bi ojačale svoj uticaj u regionu. To je bio slučaj i pre dva dana kada su tamošnji mediji objavili da je Srbija poslala zahtev Rusiji za nabavku raketnih sistema S-300.

- Vest da smo poslali zahtev za nabavku S-300 PMU-2 u 2021. godini nije tačna - u rekordnom roku demantovali su iz Vlade Srbije.

Pokušali smo da istražimo šta stoji iza plasiranja lažnih, a lako proverljivih informacija. Više sagovornika našeg lista je potvrdilo da je cilj ovakve ruske propagande da održi svoj uticaj na ovim prostorima, ali da se Srbija “kazni” zbog povlačenja diplomatskih koraka koji nisu po ruskom ukusu.

Tako, nije slučajno da se dezinformacija o tome kako Srbija traži oružje od Rusa dolazi neposredno nakon posete ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. To je bio svojevrstan odgovor Rusije.

Imamo hiperprodukciju vesti, niko ne proverava takve informacije. Ruske službe to koriste i izmišljaju vesti, žele da naude Srbiji na taj način, pogotovo sad pred sporazum sa Kosovom. Jedini razlog ruskog postojanja ovde jeste tema Kosova i njima zato ne odgovara da se problem reši. Dok živi problem, živi i ruski uticaj u Srbiji. Jednostavno je, i Rusi to znaju - kaže izvor “Blica”.

Ovo nije prvi put da se ovakve informacije plasiraju, a vrlo često se događa da se različitim zapadnim ambasadama serviraju neistine kako bi se u tim krugovima oslabila naša pozicija.

- Pojavi se lažna informacija, a Rusi se brane da iza toga stoji Zapad kako bi pokvarili odnose Srbije sa EU i tako oni ispali jedini spasioci i zaštitnici Srba. Takođe, njihova služba predano radi na izmišljanju vesti o zapadnim ambasadorima u Srbiji - kaže naš sagovornik.

Sve vesti o nekim neverovatnim količinama naoružanja iz Rusije, avionima, kamionima, kao i o tome da je Putin zaštitnik Srbije i da će on da nas spase, idu iz iste kuhinje. Finansijskom kontrolom pojedinih medija u Srbiji, Rusi uspevaju da plasiraju pomenute informacije i poljuljaju našu teško izgrađenu poziciju kod zapadnih partnera. Nema dana da ne plasiraju neku dezinformaciju - ističe isti sagovornik.

Zanimljivo je da ruski zvaničnici hvale Srbiju, dok su nezvanične informacije dominantno netačne i štetne.

Samo dan pred dolazak Porošenka i dva dana pre objavljivanja lažne vesti da Srbija od Rusije traži S-300, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na svom zvaničnom Tviter nalogu pohvalno je govorio o predsedniku Vučiću.

- Samo jedan čovek čvrsto je verovao u pobedu Rusije nad Španijom na Svetskom prvenstvu u fudbalu - Aleksandar Vučić. Njegov optimizam vezan za taj meč me je iznenadio tokom našeg razgovora 29. juna. Ali on nije pogrešio. Hvala svim našim srpskim prijateljima-navijačima - naveo je Čepurin.

Ruska agencija Tass je, pozivajući se na neimenovani vojni diplomatski izvor, objavila da je Srbija uputila zvaničan zahtev za nabavku vojnog paketa S-300PMU-2, kao i da relevantne organizacije ruske odbrambene industrije razmatraju taj zahtev.

Povodom ove vesti oglasio se i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Srbija ima odličnu saradnju sa Rusijom, ali vest o nabavci sistema S-300 “ne odgovara činjenicama” - istakao je ministar odbrane Vulin.


*bold fbd