SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
                     ZA  ESKALACIJU NETOLERANCIJE
                         NAJODGOVORNIJA JE VLAST
 

Grupa 46 Foruma za bezbednost i demokratiju
izražava duboku i krajnju zabrinutost  pred manifestacijama sve veće eskalacije netolerancije u srpskom javnom i medijskom prostoru.
Samo u poslednjoj nedelji maja svedočili smo pokušajima da se organizacije civilnog društva označe kao grupe za pritisak i strani plaćenici, sceni u kojoj novinari umesto reči i činjenica pribegavaju pesnicama, dok TV i industrijski magnat svoje kritičare denuncira kao špijune i otvoreno im preti krajnje vulgarnim rečima. Ovakvi događaji posmatrani pojedinačno i u celini ugrožavaju temelje društva i imaju razoran efekat po njegovu ukupnu stabilnost..

G46 za ovakvo stanje smatra najodgovornijom aktuelnu vlast koja je, da ironija bude još veća, kao svoj zaštitni znak - kako na nedavnim parlamentarnim tako i na predstojećim lokalnim izborima - istakla i prisvojila upravo zalaganje za tzv. "društvenu stabilnost" u društvenom trenutku u kojem je njena odgovornost za radikalizaciju netrpeljivosti u društvu neporeciva.

G46 upozorava da se pomenute i ranije manifestacije netolerancije i nasilja više ne mogu posmatrati kao izolovani incidenti i strahuje da iza njih stoji planska politika koja vodi ka sve neograničenijem korišćenju poluga državne represije za suzbijanje svakog kritičkog osvrta na sadašnje političke prilike i stanje u društvu koje se takvom politikom kreira i održava.

G46 podseća i naglašava: Bez slobode od nasilja ne može biti prave slobode misli i izražavanja, bez koje opet nije moguće demokratsko društvo. Dokle god se to neotuđivo pravo i nužni element svake demokratije sputavaju bilo fizičkim bilo pravnim nasiljem nijedno društvo - pa ni srpsko - neće biti sposobno da pronađe rešenja za izazove kojima se dovodi u pitanje ne samo sloboda misli i izražavanja već i postojanje političke zajednice kao takve.

U Beogradu, 30.maja 2024.

Luka Jovanović, advokat 
Aleksandar Olenik, advokat
Ivan Videnović, profesor BU
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora u Srbiji
Milan Jovanović, predsednik FBD  
Olivera Radovanović, društvena aktivtskinja iz Novog Sada
Dušan Gamser, Beograd

Ovo saopštenje  možete lično podržati elektronski porukom na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine

DONIRAJTE ODMAH