Beograd, 18. maja 2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NAKON SAMITA LIDERA ZB U KOTORU
SRPSKI PUT U EU IMA KLJUČNE PREDUSLOVE

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja objavljivanje Zajednicke izjave nakon Samita lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU i SAD i tu izjavu i Samit u Kotoru smatra značjanim uprkos pokušajima njihovog minimiziranja, posebno u javnosti Srbije. 

FBD uz uviđanje značaja konkretnih dogovora i planova na ovom samitu za ekonomski rast bez kog su napredovanje i članstvo zemalja ZB u EU nezamislivi, ukazuje i na ukupno političko ozračje samita u Kotoru, te da je nakon njega još vidljivija postojeća kriza tzv. kocepta "srpskog puta" ka članstvu u Evropskoj uniji - što predstavlja otežavajući faktor nastavka evropskih integracija ne samo za Srbiju već i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

FBD smatra kako će se kriza srpskog puta ka EU dodatno produbljivati, naročito u kontekstu nastavka ignorisaanja i potiskivanja političkih pitanja značajanih za normalizaciju odnosa Srbije i njenih suseda u okviru regiona ZB - a posebno skrajnute važnosti rasvetljavanja svih okolnosti incidenta u Banjskoj septembra 2023. godine i sankcionisanja svih njegovih neposrednih učesnika, organizatora i podstrekača.

FBD isto tako isiče da bi sadašnji koncept srpskog puta ka EU mogao doći do svog jedinog logičnog završetka upravo prilikom predstojećeg glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u UN, a koju politike koje insistiraju na srpskoj izuzetnosti koriste prevashodno za okončavanje svake dalje priče o evropskom jedinstvu koje bi uključivalo i Srbiju.

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu ukazuje na štetnost pokušaja egalitarizacije postingnutih rezultata dosadašnjih ingerativnih procesa zemalja ZB  kao i kontraproduktivnost naglašavanja dalekih perspektiva prijema zemalja regiona u članstvo EU i u tom smislu apostrofira i odgovornost crnogorske vlade, a posebno premijera Spajića, za suprotstavljanje unutrašnjim i spoljašnjim antiervopskim politikama i pritiscima, kao preduslov očuvanja dostignuća i tempa puta Crne Gore ka članstvu u EU koje su joj ostavili u nasleđe evroatlanska politika DPS i Mila Đukanovića.


Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine