Beograd, 14.4.2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

AKTIVNOSTI PREDSTAVNIKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U SRBIJI 
 
I PREPORUKE OHDIR

                                                          

Forum za bezbednost i demokratiju ističe nesvrsishodnost bilo koje rasprave o interesovanjima i aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice za postizbornu situaciju u Srbiji koja je se vodi van konteksta rezolucije EP i preporuka ODHIRa s ciljem poboljšanja izbornih uslova nakon 17. decembra 2023. - posebno EU, s‘ obzirom da Srbija slovi kao kandidat za članstvo i da je u procesu pridruživanja EU.

FBD u tom smislu ističe i očekivanja da će u susret narednim izborima međunarodni predstavnici, pogotovo EU i SAD, poseban fokus usmeriti ka vladajućoj većini u Srbiji imajući u vidu kako upravo ona raspolaže svim institucionalnim mehanizmima za ostvarivanje pomenutih preporuka, kao i da je ta većina i najodgovornija za njihovu primenu.

FBD istovremenio ističe kako će tek nakon što sa svoje strane daju podsticaj i svoj validan doprinos u pogledu ostvarivanja i implementacije preporuka ODHIRa međunarodni predstavnici u Srbiji imati i kredibilitet da pozivaju opoziciju na učešće na narednim izborima.

FBD upozorava da bi u suprotnom svako insistiranje međunarodne zajednice na učešću opozicije na izborima koji ne bi uvažilo preporuke ODHIRa izneverilo i duh OEBSa i Rezolucije Evropskog parlamenta, ali i osnovni postulat da građani Srbije - poput građana EU ili SAD - moraju imati i pravo na fer i demokratske izbore koji predstavljaju uslov bez koga se ne može zamisliti bilo koje demokratsko društvo.

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine