POSEBAN TRETMAN: IZMEDJU MOGUĆEG I STVARNOSTI                                                                                

Piše Milan Jovanović, predsednik FBD 

 

Petnaestog  marta 2018. popodne Tanjug je preneo Reutersovu vest kako je Johnny Michael portparol Pentagona kazao da su srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina  da oštro kriitikuje  amerićkog generala i Komandanta NATO za Evropu Curtrrtisa Scaparrottija - u kojoj Vulin kaže kako ’’od 1999. nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave’’ – navele ’’dezinformacije’’.

Američki portparol rekao je još, kako su javile agencije,  da su u srpskim medijima počele  da se pojavljuju dezinformacije kojim je generalu Skaparotiju pripisana netačna izjava s ciljem da se protiv njega, pa i protiv SAD raspiruju negativna na osećanja.

Kasnije, posle ove vesti, istog dana Ministarstvo odbrane,  izdalo je Saopštenje kako je ’’zadovoljno pojašnjenjem Pentagona’’!


A onda je još oko ponoći i još jednom ujutru objavljen i stenogram izlaganja generala Scaparrottija!

Iste večeri još je emitovana i vest kako je Ministar odbrane Srbije razgovarao i sa generalom Petrom Pavelom predsedavajućim Vojnog komiteta NATO i da je ’’Republika Srbija otvorena je za saradnju sa partnerima i na Zapadu – s uobičajnim dodatkom -  ‘’i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti’’.

Tako je, donekle,  ublažen i utišan dosad nezapamćeni i nezabeleženi skandal u inače dobrim odnosima Ministarstva odbrane Srbije s jedne i NATOa i Vojske SAD  s druge strane.


Ublažen i utišan, ali ne i razjašnjen!  


Moguće je da će to uslediti u narednim danima.

Moguće je da će  ministar Vulin preciznije objasniti šta ga je navelo na upotrebu tako teških reči.Kako je o svemu informisan?  

Moguće je reći da ćemo čuti zašto se najpre nije pogledao stenogram onoga što je rekao Scaparrotti i što je objavljeno na veb sajtu američkog Kongresa?


Moguće je da će se razjasniti zašto je Vulinova kritika Scaparrottija toliko nalikovala onome što se moglo čitati na stranicama Sputnika - ruskog portala na srpskom jeziku koji pravi redakcija u Beogradu.


Moguće je da se ministar Vulin  konsultovao i sa ministrom Nenadom Popovićem koji je takodje oštro i slično  reagovao na Scaparrottijevu izjavu.

Moguće će je…. 

Svašta je moguće...  

U medjuvremenu, u stvarnosti odzvanjaju reči  jednog  drugog neimenovanog američkog zvaničnika, koje je preneo i Tanjug,  a  koji je rekao kako američka vojska čini velike napore kako bi bila proaktivna u predupredjivanju informacija koje bi Rusija mogla da namerno pogrešno interpretira.

Moguće je nadati se da se ovakvi napori ulažu i u Srbiji.

*napomena autora: tekst je objavljen 17. marta u oko 11 časova