IZBORI S GRAĐANIMA NA MARGINIDan nakon neuspelih pregovora ANE BRNABIĆ predsednice NSRS sa predstavnicima opozicije o promeni izbornih uslova uoči izbora za grad Beograd gost televizije N1infoRS bio je RAŠA NEDELJKOV programski direktor NVO CRTA.
Sažetak njihovog razgovora objavljen je na portalu ove TV 4.4.2024. pod originalnim naslovom:
Nedeljkov: Izborni procesi trulili su dugo, ali smrad više ne može da se ignoriše

 

Iz pokušaja primenjivanja preporuka ODIHR-a isključeni su građani, a ove promene se njih najviše tiču, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA. On je podsetio da se propadanje izbornog procesa nije desilo preko noći, već je "truljenje trajalo dugo, ali smrad više ne može da se ignoriše". Međutim, svaka reakcija vlasti na nalaze o izbornim nepravilnostima bila je agresija, pojedinci u zemlji nisu spremni za promene i za sve probleme u državi krive žrtve, dodao je.

Prva preporuka ODIHR-a bila je da vlast obezbedi ambijent u kome će se transparentno i inkluzivno menjati zakoni kako bi se počelo sa primenjivanjem drugih preporuka, podsetio je on.

„Preporuke moraju da budu verifikovane od svih aktera, a pre svega građana. U ovom procesu su jedino građani isključeni i o njima niko ne govori“, rekao je Nedeljkov u emisiji „Iza vesti“ TV N1.

Opozicija je predložila da se izmeni Zakon o lokalnim izborima, da svi budu 2. juna, čak i ovi za 17 beogradskih opština.

CRTA je ranije predlagala da se lokalni izbori, „u okolnostima u kojima je jasno da birački spisak nije ažuran, a kako bi se amortizovao kriminalni postupak seljenja birača, zajedno održe svi lokalni izbori održe zajedno, čak i u onim mestima gde su izbori bili 17. decembra“, podsetio je Nedeljkov.

„To je veliki zahtev. Nalazi posmatračkih misija, kako domaćih, tako i stranih jasno ukazuju da se i legitimitet i legalitet proteklih izbora može dovesti u pitanje. Ali pre svega, da bi se sprečila migracija birača najlogičnije bi bilo da svi lokalni izbori u Srbiji budu istog dana“, naveo je.

To nije jedini način da se migracija spreči, ali jeste najlakši, dodaje.

„Drugi koji je CRTA predložila jeste da se svim ljudima koji su promenili prebivalište poslednjih godinu dana omogući glasanje na starim, ali ne na novim biračkim mestima“, rekao je.

„Izborne okolnosti lošije nego zimus“

U novi izborni ciklus, prema njegovom mišljenju, ulazimo u još lošijim okolnostima nego što je to bilo zimus.

„Mnogi građani su razočarani, počeli su da odustaju od svog građanskog prava, jer im još manje veruju. U pravu su, ali to je potencijalno jedna od skrivenih agendi onih koji su činili sve da izbore predstave kao jednu prljavu rabotu u kojoj slobodni građani ne žele da učestvuju. Onda glasaju samo oni ucenjeni, zastrađeni i fanovi vlasti“, ocenio je.

Mi smo u političkoj kampanji koliko i u političkoj krizi, a zvanično smo u političkoj krizi kada je dokumentovano da su institucije zarobljene, podvukao je.

„Jedan od najvažnijih nalaza ODIHR-a jeste da je granica između partije i države nevidljiva. Institucije rade za partije, a ne za građane. I ne samo to, institucije su činile kriminalna dela kada su omogućile migracije birača“, rekao je Nedeljkov.

„U Skupštini bila fingirana predstava za međunarodnu javnost“

Upitan gde se nalazimo ako vlast (uprkos Rezoluciji EP, izveštaja Komiteta za ljudska prava UN, izveštaju ODIHR-A, izveštaju CRTA, ocenama posmatrača) faktički raspisuje izbore bez dogovora sa opozicijom, Nedeljkov objašnjava: 

„Da bi neko izašao u susret zahtevima različitiih političkih aktera, to bi uradio na prvom mestu zbog odgovornosti. Ovo u Skupštini to nije bilo, već fingirana predstava, namenjena za međunarodnu javnost. Drugi razlog je pritisak – od građana, medija, civilnog društva ili spolja. Unutrašnji pritisak je očigledno nedovoljan, ali je i onaj iz inostranstva. Jedino benefit imaju stranke iz vlasti“, podsetio je.

Vlast nije pokazala nijedan gest političke volje da se nešto promeni, podsetio je.

„Svaki drugi građanin Srbije i ne zna za izborne probleme“, rekao je.

„Jedina reakcija vlasti agresija“

Izjava Ane Brnabić, koja je rekla kako će izbori biti praznik demokratije, ali i da nam Komisija za reviziju biračkog spiska sada i ne treba, ako opozicija ne učestvuje, Nedeljkov vidi kao pokazatelj da partijski interes dominira čak i u ovako dubokoj političkoj krizi.

„Jedina reakcija vlasti bila je agresija. Prozivani smo da smo neprijatelji države. Ni u jednom trenu niko nije argumentima odgovorio na nalaze CRTA“, rekao je.

Niko iz vlasti nije kontaktirao CRTA da učestvuje u toj eventualnoj Komisiji.

„Ne. Uprkos mnogim pozivima na razgovor o onome što smo dokumentovali, niko na te pozive nije dogovorio… Pojedinci u državi nisu spremni da se suoče sa problemima, već dodatno kreiraju krizu i na manipulativan način stvaraju klimu da su za sve probleme u državi krive žrtve. To je narativ u našem društvu, žrtve su krive a vinovnici se tek ponekad pozivaju na odgovornost“, rekao je.

„Kult ličnosti opasan“

Beogradski izbori su predstavljeni kao nacionalni, Kosovo je tema, a Nedeljkov kaže kako ga to veoma plaši.

„Nama građanima se večito preti nekim ratom, stranim neprijateljem, večito smo ugroženi i onda imamo samo jednu osobu koja nas štiti. Kreiranje kulta ličnosti je veoma opasno za naše slobode. Propadanje izbornog procesa nije se desilo preko noći, već je truljenje trajalo jako dugo. Neke stvari nismo videli na vreme, ali sada toliko smrdi da ne može da se ignoriše“, naveo je.

U ovakvim okolnostima biće veoma teško da se građani uvere da je nešto unapređeno, rekao je.

„Mi kao društvo odustajemo od nas samih, vrlo često primenjujemo brza rešenja i time pokazujemo svoju nezrelost. Ne postoji nijedan gest koji iko može da napravi da sve probleme odmah reši. Simultano svi načini moraju da se primenjuju, ne odustajanje, ne savijanje kičme“, rekao je on i naglasio da angažovanost mora da se nastavi.Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine