KRATKO PODSEĆANJE NA KARAKTERISTIKE FAŠIZMA 


Ekonomist i kolumnist MARTIN WOLF  napisao je za FINANCIAL TIMES ovaj kratki podsetnik o osnovnim karakteristikama fašizma.
Tekst je objavljen 26. aprila 2024. pod originalnim naslovom 
FAŠIZAM SE PROMENIO, ALI NIJE MRTAV
1920-te i 1930-te bile su različita doba, ali jezgro tradicionalnih stavova i dalje postoji


       

 

 

 

      Martin Wolf

Da li smo svedoci povratka fašizma? Da li je Donald Tramp, da uzmemo najvažniji savremeni primer, fašista? Da li je to Marine Le Pen iz Francuske? Ili Viktor Orban iz Mađarske? Odgovor zavisi od toga šta znači "fašizam". Ali ono što sada vidimo nije samo autoritarnost. To je autoritarizam sa fašističkim karakteristikama.

Moramo početi s dve razlike. Prvo između nacizma i fašizma.Kao što je pokojni Umberto Eco, autor "Imena ruže" (Il nome della rosa), primetio u eseju o ur-fašizmu (večnom fašizmu) objavljenom u "New York Review of Books" 1995. godine, "Mein Kampf ” Hitlera je manifest celovitog političkog programa. Na vlasti, nacizam je, kao i staljinizam, bio "totalitaran": kontrolisao je sve. Musolinijev fašizam je bio drugačiji. Prema Eco-u, "Mussolini nije imao filozofiju: imao je samo retoriku". Fašizam je bio mutni totalitarizam, kolaž različitih filozofskih i političkih ideja, košnica kontradikcija.Tramp je takođe "mutan".

Druga razlika je između tada i sada.Fašizam 1920-ih i 1930-ih je proizašao  iz Prvog svetskog rata. Oni su prirodno bili militaristički i u smislu i u cilju. Štaviše, u to doba, centralizovana organizacija je bila neophodna da bi se naređenja distribuirala.Danas će društvene mreže obaviti mnogo toga.

Dakle, današnji fašizam se razlikuje od onog iz prošlosti.
Ali to ne znači da je pojam besmislen.Eco u svom eseju opisuje niz karakteristika "ur-fašizma".

Jedna od karakteristika je kult tradicije. Fašisti obožavaju prošlost.Posledica je da odbacuju modernost. „Prosvetiteljstvo, doba razuma“ se vidi kao početak modernog razvrata“, piše Eco. U tom smislu, 'ur-fašizam' se može definisati kao iracionalizam".

Druga karakteristika je kult akcije radi akcije, iz koje proizilazi još jedan: neprijateljstvo prema analitičkoj kritici. I iz ovoga proizilazi da  „ur-fašizam . . . traži konsenzus iskorištavanjem i podsticanjem prirodnog straha od razlike . . . Stoga je ur-fašizam po definiciji rasistički.”

Drugi aspekt je da „ur-fašizam proizlazi iz individualne ili društvene frustracije. Zato je jedna od najtipičnijih karakteristika istorijskog fašizma bila njegova privlačnost za frustriranu srednju klasu.”

Ur-fašizam povezuje pristalice koje kroz nacionalizam regrutuje iz redova nezadovoljne srednje klase. Ti sledbenici, dodaje Eco, "moraju se osećati poniženo zbog razmetljivog bogatstva i sile svojih neprijatelja". Za ur-fašizam, štaviše, „ne postoji borba za život, već se život živi radi borbe“.

Sledeće, za Eca, je činjenica da ur-fašizam zagovara popularni elitizam. U ur-fašizmu piše on : “Svaki građanin pripada najboljim ljudima sveta.” Štaviše, „svi su obrazovani da postanu heroji“.

Za ur-fašizam, Eco dodaje: „Narod je zamišljen kao . . . monolitni entitet koji izražava zajedničku volju. Pošto nijedna velika količina ljudskih bića ne može imati zajedničku volju, Vođa se pretvara da je njihov tumač.

Za "ur-fašizam", dodaje Eco, "narod je zamišljen kao monolitan entitet koji izražava zajedničku volju". "Pošto nijedan veliki broj ljudskih bića ne može da imatzajedničku volju, Vođa se pretvara da je njihov tumač."

Poreklo karakterističnog mačizma ur-fašizma je da “ur-fašista svoju volju za moć prenosi na seksualne stvari”. Ovde se podrazumijeva i prezir prema ženama i netolerancija i osuda nestandardnih seksualnih navika.

Konačno, “ur-fašizam kazuje i novogovor ” — tj. laže sistematski. Kao što je Hannah Arendt napomenula u intervjuu za New York Review of Books 1978. godine , “Ako vas svi uviek lažu, posledica nije ta da vi vjerujete u laži, već da više niko ni u šta ne veruje.” Sledbenici veruju vođi, jednostavno zato što nosi svetu mantiju vođstva.


Ovo je fascinantna lista. Ako se pogleda današnji desničarski populizam, uočavaju se upravo kultovi prošlosti i tradicije, neprijateljstvo prema svakom obliku kritike, strah od razlika i rasizma, poreklo društvene frustracije, nacionalizam i gorljivo verovanje u zavere, stav da je “narod” elita, a uloga vođe u tome da svojim sledbenicima govori šta je istina i volja za moć i mačizam.

Upravo ovog meseca, Trump je imigrante opisao kao "životinje", upozorio  na "krvavo kupanje" ako ne pobedi sledećeg novembra i pohvalio pobunjenike od 6. januara 2021. kao "neverovatne patriote". Znamo da on i njegove pristalice nameravaju da popune birokratiju i pravosuđe ljudima koji su mu lično lojalni i da kritikuju pravni sistem zbog toga što ga poziva na odgovornost: on je, ipak, iznad zakona. Ne najmanje važno, on je republikansku stranku pretvorio u svoju.

Da, i današnji pokreti se razlikuju od onih iz 1920-ih i 1930-ih. Trump ne veliča rat, osim ekonomskih i trgovinskih ratova. Ali on veliča Putina, koga je  zbog njegovog rata protiv Ukrajine nazvao " genijem". Različiti su i evropski političari koji imaju korene u fašističkoj prošlosti. Ipak, i oni dele mnoge karakteristike ur-fašizma, posebno tradicionalizam, nacionalizam i rasizam, ali su bez nekih drugih, pre svega veličanja nasilja.

Fašizam Nemačke ili Italije iz 1920-ih i 1930-ih sada ne postoji, osim možda u Rusiji. Ali isto bi se moglo reći i za druge tradicije. Konzervativizam nije ono što je bio pre jednog veka, kao što je to slučaj sa liberalizmom i socijalizmom. Ideje i konkretni predlozi političkih tradicija menjaju se s društvom, ekonomijom i tehnologijom. To nije iznenađenje. Ali ove tradicije i dalje imaju zajedničku srž stavova prema istoriji, politici i društvu. To važi i za fašizam. Istorija se ne ponavlja. Ali se rimuje. Nemojte se samozavaravati.  Opasno je jezditi na fašizmu.

* Autor  je glavni ekonomski komentator u Financial Timesu u Londonu. 2000. godine “za zasluge u finansijskom novinarstvu” odlikovan je ordenom CBE (Komandant Britanske imperije)
** radi prevod fbd

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine