BLOG PRAVNI UGAO
8.januara 2024.     
                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                              
Napisao Luka Jovanović
advokat i programski direktor FBD

96 SATI U PRAVNOJ DRŽAVI

Događaji koji će, nesumnjivo, obeležti početak 2024. godine, a možda i nagoveštavaju teskobnija vremena koja pristižu, su dani, postupci i događaji navođeni uz ime Nikole Sandulovića, čoveka koji je u medijima predstavljen kao lider mariginalne i malo znane opozicione Republikanske stranke.


Post
upanje prema njemu može se po mnogo čemu smatrati unikatnim - čak i po standardima srpskog pravosuđa!
I baš zbog ove “unikatnosti” slučaj Sandulovića morao bi biti predmet posebnog interesovanja celokupne domaće javnosti, posebno stručne!


Krenimo redom…

Sve je počelo, kao što to često u Srbiji počinje, sa objavom na društvenim mrežama. Naime, 2. januara Nikola Sandulović objavio je na X-platformi (nekadašnjem Twitter-u) post sa fotografijama snimljenim u Prekazu na Kosovu kojim je obavestio javnost da je položio cveće na grob porodice Jašari i tom prilikom, kako je napisao, javno molio za oproštaj ispred Srba koji nisu bili odgovorni za njihovu smrt.

Već sledećeg dana nakon ove objave mehanizmi pravne države počeće da stupaju na scenu.

DAN I

Prvi korak načinio je Viši sud u Beogradu koji je na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu 3. januara izdao naredbu za pretres stana i prostorija g. Sandulovića kojim je trebalo da budu pronađeni tragovi i dokazi o izvršenju krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz čl. 317 KZ. Pretres prostorija je, prema toj naredbi, trebalo da izvrši Služba za borbu protiv terorizma UKP.

Šta se tačno dogodilo tog dana kada je policija došla na kućni prag Sandulovića nije sasvim jasno. Ono što se na osnovu dosad objavljivanog u medijima i po mrežama da tvrditi jeste da pretres prostorija tog dana nije preduzet i da Sandulović u tom trenutku još nije imao pravni status osumnjičenog lica u smislu ZKP.

Sam Sandulović tvrdi da je tog dana iz svoje kuće odveden u sedište BIA gde je bio izložen policijskoj torturi usled koje je zadobio teške telesne povrede. Zbog intenziteta ovih povreda u noći između 3. i 4. januara bio je sproveden na Vojno-medicinsku akademiju .

U trenutku ispisanja ovih redova javnosti od nadležnih institucija nije pruženo bilo kakvo uverljivo objašnjenje zbog čega je Sandulović – koji u tom trenutku nema status osumnjičenog – odveden iz svoje kuće niti se zna gde je odveden, nije dostupna bilo kakva dokumentacija o njegovom boravku na VMA u naznačenom periodu, niti se zna u kakvom zdravstvenom stanju je na VMA bio primljen.

DAN II

Nakon što je 4. januara ambulantnim kolima sa VMA vraćen kući, Služba za borbu protiv terorizma dolazi, po nalogu izdatom dan ranije, na njegovu adresu da sprovede naredbu o pretresu prostorija. Po okončanju pretresa prostorija teško bolesnog Sandulovića policija odvodi u Upravu kriminalističke policije.

DAN III

Petog januara – jedan sat nakon ponoći – ista služba izdaje rešenje o zadržavanju Sandulovića po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu zbog postojanja osnovane sumnje da je onom porukom na društvenim mrežama koju je objavio 2. januara 2024. godine izvršio krivično delo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti iz čl. 317 KZ. Saslušanje Sandulovića u VJT u Nišu zakazuje se za 6. januar u 12 časova.

Na ovom mestu postupanje tužilaštva u Nišu mora se istaći kao izuzetno neobično, a praktično - neobjašnjivo!
Pre svega iz razloga što tužilaštvo u Nišu nije nadležno za pokretanje krivičnog postupka u ovoj pravnoj stvari.

Naime, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala propisano je da je za postupanje u predmetima krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti RS izvršenih putem računarskih mreža nadležno posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za teritoriju Republike Srbije.

Tog 5. januara, nakon određivanja zadržavanja, policija odvodi Sandulovića u Urgentni centar gde mu se u 7 sati ujutru konstatuju „povrede zadobijene primenom telesne snage nepoznatih osoba“ i „prelom luka VIII rebra levo.“
Na kraju izveštaja Trijažne ambulante urgentne medicine
navodi se da se bolesnik odvodi u zatvorsku bolnicu Okružnog zatvora u Beogradu i da on zbog svog zdravstvenog stanja „nije sposoban za duži transport van grada.“

DAN IV

Podsećamo, lice zadržano po nalogu javnog tužioca mora biti saslušano u roku od 48 časova od lišavanja slobode.
Taj rok je u slučaju Sandulovića isticao 7. januara u jedan sat posle ponoći!
Nakon tog saslušanja
– prema pravilima Zakona o krivičnom postupku – Sandulović je potom morao biti saslušan od strane sudije za prethodni postupak na okolnosti vezane za određivanje pritvora, ukoliko je predloženo njegovo određivanje.

Ništa od ovoga se, kako se čini, nije dogodilo u Nišu!
Sandulović,usled teškog zdravstvenog stanja izazvanog prethodno zadobijenim povredama, nije bio odveden u Niš iz bolnice u Centralnom zatvoru.

Dakle, bez saslušavanja osumnjičenog čije je zadržavanje traženo upravo da bi bio saslušan Tužilac je predložio određivanje pritvora.

U predlogu za određivanje pritvora za Sandulovića, koji nije bio sposoban za transtpot do tužioca, tužilac je istakao da postoji „realna opasnost od bekstva osumnjičenog“ i „opasnost da osumnjičeni u kratkom roku ponovi krivično delo“!

Ni Postupak pred sudijom za prethodni postupak nije protekao ništa bolje!

Iako je sud imao zakonsku obavezu da pre odlučivanja o pritvoru sasluša Sandulovića, sud je – pozivajući se na službenu belešku tužilaštva i na „opasnost od odlaganja“ – utvrdio da je neophodno odrediti pritvor - Bez Saslušanja Osumnjičenog - „jer je neizvesno kada će okrivljeni biti zdravstveno sposoban za dolazak pred sud, a postoji opasnost da bi okrivljeni mogao ponoviti krivično delo“!

* * *

Kako, u kratkim crtama, izgleda 96 sati u pravnoj državi u Srbiji u januaru 2024. godine:

Zbog jednog tweet-a, nenadležan sud je, na predlog nenadležnog tužilaštva, odredio pritvor od trideset dana licu (za koje postoje ozbiljne indikacije da je bilo žrtva policijske torture) koje usled težine pretrpljenih povreda nije moglo biti dovedeno pred nenadležni sud da se izjasni o navodima nenadležnog tužilaštva i razlozima za određivanja pritvora.
Kao razlog za određivanje pritvora
nenadležni sud je naveo opasnost da bi isprebijano lice moglo ponovo da tweet-uje.

Sagledane u celini i pojedinačno sve okolnosti slučaja Nikole Sandulovića predstavljaju indikator alarmantnog stanja u domaćem pravosuđu u pogledu razmera nepoštovanja elementarnih prava u krivičnom postupku i najjasniji su pokazatelj u kojoj meri se država u ovakvim postupcima oglušava o građanske slobode garantovane Ustavom Republike Srbije. 

Nakon masovnih hapšenja studenata zbog učešća na protestima 24. decembra, i slučaj Sandulović ilustracija je izuzetno opasnog načina pooštravanja državne represije koja će, ukoliko se preko svega bude ćutke prelazilo (uprkos reakcijama iz regiona i od strane evropskih zvaničnika), postajati sve neobuzdanija.
Ako tako ostane, neće više biti ni pogrešnog voza, ni pogrešne stanice. Ni od šina ništa neće ostati. Ostaće samo sila.