Beograd, 18.12.2023.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
DAN POSLE IZBORA

Forum za bezbednost i demokratiju ocenjuje da izbori održani 17. decembra 2023. godine sudeći po prvom danu posle izbora nisu otvorili put ka rešavanju političke krize u Srbiji zbog koje su i raspisani.
Naprotiv, izbori i zbivanja nakon njih tu krizu su pre produbili, a njeno rešavanje političkim sredstvima čini se još neizvesnijim.

FBD upozorava da je u novonastaloj situaciji - u kojoj druga stranka po broju osvojenih glasova i u Srbiji i u glavnom gradu traži poništavanje izbora u Beogradu i razmišlja ili najavljuje  nove ulične proteste - od ključnog značaja pitanje kako da se oporavi i održi poverenje u minule izbore - što mora biti dužnost i interes svih učesnika u izborima.
 
FBD smatra da je zato od presudne važnosti da se temeljno i hitno ispitaju i dođe do jasnog stava u odnosu na sve uočene grube nepravilnosti tokom tokom jučerašnjih izbora -  posebno onih na koje su ukazivali brojni posmatrači, uključujući tu svakako i strane posmatračke misije - kao i da se one otklone kroz za to zakonom predviđen postupak.

FBD naglašava da pun legitimitet i kapacitet za rešavanje svih otvorenih i teških političkih pitanja pred Srbijom - kao i nerešenih pitanja iz odnosa sa njenim susedima - može imati samo ona skupštinska većina i samo ona vlada koja proces u kojem je izabrana može da odbrani od onih prigovora na izborni proces kojima se on opovrgava ili kritikuje i dovodi u pitanje, a koji bi za to morali biti najzainteresovaniji.