Beograd,17.novembra  2023.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

APEL TUŽILAŠTVU

Forum za bezbednost i demokratiju poziva nadležno tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene istragu kojom bi se utvrdila odgovornost za lica koja su naredila upad kriminalističke policije u prostorije privatne fime ''D-Express'' u Beogradu na način koji je izazvao vidno uznemirenje i zabrinutost demokratske javnosti u Srbiji, kojoj se i sam pridružuje osudjujući ga.

FBD posebnu pažnju usmerava na okolnost da se ovaj akt dogodio u jeku izborne kampanje i naglašava da bi nerasvetljavanje svih okolnosti ovog slučaja bacilo dugačku i tamnu senku nad celokupnim izbornim procesom, koji je već preopterećen političkim tenzijama, a koje se ovakvim postupanjem policije nikako ne mogu primiriti već samo rasplamsati.

FBD otud smatra da bi tužilaštvo brzim i odlučnim postupanjem u ovom slučaju na bitan način doprinelo smirivanju postojećih političkih tenzija i što je još važnije blagovremeno potvrdilo i afirmisalo i vlastitu samostalnost u vršenju dužnosti  povernih mu zakonom i Ustavom, doprinoseći tako i afirmaciji i pravnih standarda važnih u kandidaturi Srbije za članstvo u EU.  

FBD na kraju posebno želi  da podseti javnost kako smo u decembru 2022. insistirali na povlačenju tadašnjeg nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima kojim je pokušano da se normalizuje upravo ovakvo postupanje policijskih snaga koje je svu svoju pogubnost, i potencijal za zloupotrebe, ogolelo upravo na slučaju D Express-a i da se kao OCD već dve decenije kontinuirano i beskompromisno borimo protiv svake političke zloupotrebe bezbednosnih snaga.