Beograd, 3.novembra 2023.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

VULINOV MANDAT NA ČELU BIA NIJE DUGO TRAJAO,
NADATI SE I POSLEDICE SKANDALA KOJI SU GA PRATILI  

Forum za bezbednost i demokratiju povodom ostavke Aleksandra Vulina na mesto direktora Bezbednosne-informativne agencije ocenjuje da ona predstavlja nužan, predugo odlagani korak na dugom putu vraćanja rada BIA u okvire propisane Ustavom i zakonom.

FBD podseća da će kratki mandat g. Vulina na mestu direktora BIA biti upamćen po mnoštvu skandala, među kojima izdvajamo bezbednosne propuste povodom masakra u okolini Mladenovca, političko profilisanje ruskih disidenata protivnika rata u Ukrajini i brojne zloupotrebe diskrecionih ovlašćenja tajne službe u obračunu sa političkim neistomišljenicima.

FBD, međutim, ističe da je verovatno njegov najveći neuspeh kao direktora BIA - i ujedno i pravi razlog za njegovu  ostavku - upravo nerazotkrivanje planova Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj 24. septembra - o kojem Vulin i dalje upadljivo ćuti.

FBD očekuje da će odlazak Aleksandra Vulina sa mesta direktora  omogućiti istragu u bezbednosnom sektoru, a potencijalno i u nadležnom tužilaštvu, na koji način je grupa oko Milana Radoičića mogla da nezakonito prikuplja oružje u Srbiji i gotovo neometano ga sa teritorije Srbije preko administrativne linije prebacuje na Kosovo.

FBD, jednako tako, očekuje da će sa odlaskom Aleksandra Vulina sa mesta direktora BIA , ali ne bitnije, oslabiti maligni ruski uticaj na srpski bezbednosni sektor koji je upravo Vulin ne tako simbolično predstavljao.