Rezolucija EP o Srbiji i Kosovu,
posle Banjske
Evropski parlament je 19. oktobra 2023. godine usvojio rezoluciju u kojoj poslanici Evropskog parlamenta navode
da Vlada Srbije vodi veoma opasnu politiku u odnosu na Kosovo i njegove zapadne partnere, da EU parlamentarci pomno prate tekuću istragu o napadu na Banjsku,
p
ozvaju Srbiju da povuče sve isturene vojne baze koje se nalaze u blizini granice sa Kosovom,  Srbiju i Kosovo kako moraju da aktivno rade na mirnom rešavanju sporova kroz dijalog i pozivaju ih na osudu svih oblika nasilja i provokacija.

Ovde donosimo sažetak saopštenja za štampu o ovoj sednici  i rezoluciji
koji je posle njenog usvajanja objavljen na website-u parlamenta pod originalnim naslovom 
Srbija i Kosovo moraju da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova
 
U tekstu Rezolucije koja je usvojena dizanjem ruku, najoštrije se osuđuje „grozni i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija“ u Banjskoj/Banjskë 24. septembra 2023. i pozivaju sve strane na deeskalaciju situacija na severu Kosova.

Poslanici Evropskog parlamenta pomno prate tekuće istrage kosovskih vlasti i pozivaju Srbiju da u potpunosti sarađuje i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi, uključujući i omogućavanje njihovog izručenja Kosovu.

U Rezoluciji se navodi kako ''agresivno vojno ponašanje, zajedno sa radikalizovanim političkim porukama u Srbiji i jakim indikacijama umešanosti srpske države u nedavno političko nasilje na severu Kosova, ukazuje na to da Vlada Srbije vodi veoma opasnu, ali koherentnu politiku u pogledu Kosova i njegovih zapadnih partnera.''

Članovi Evropskog parlamenta su takođe ''zabrinuti zbog dokaza koji povezuju nasilne kriminalne grupe na severu Kosova i u Srbiji sa državom Srbije''.

Ukoliko istraga utvrdi direktnu umešanost države Srbije u napade 24. septembra, Komisija bi trebalo da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za Pretpristupnu pomoć III , kažu evroposlanici. 
Oni takođe pozivaju Savet da usvoji ciljane restriktivne mere, uključujući ali ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, protiv destabilizujućih aktera na severu Kosova i vođa velikih mreža organizovanog kriminala.

Raditi na mirnom rješavanju sporova kroz dijalog

Parlament poziva Srbiju i Kosovo da osude sve oblike nasilja i provokacije, pozivajući ih da zaustave sve radnje koje bi mogle dodatno eskalirati tenzije i da aktivno rade na mirnom rješavanju sporova kroz dijalog uz posredovanje EU .

Komisija bi, kažu poslanici Evropskog parlamenta, trebalo da deluje kao pošten posrednik u procesu normalizacije i da izbegne smirivanje prema Srbiji, a od Saveta traže da ukine negativne mere koje je preduzeo protiv Kosova i da nastavi svoje kontakte na visokom nivou sa predsednikom i kosovskom vladom. 

Rezolucija poziva Komisiju da izradi i predstavi transparentnu i ambicioznu mapu puta Kosova ka integraciji do kraja 2023. godine.

*bold FBD