Beogradski dnevnik DANAS objavio je informaciju o govoru britanskog čelnika obaveštajne službe ne Bezbednosnom forumu u Aspenu povodom kojeg je RICHARD MOOR dao intervju i CNN-u.
Razgovor sa njim objavljen je 22. jula 2022. poslednjeg radnog dana ovog skupa koji je organizovala NVO The Aspen Institute a pod oroginalnim naslovom ''Ričard Mur: Rusija gubi snagu u Ukrajini, sposobnost špijuniranja upola smanjena''

RUSIJA NA NIZBRDICI

Šef britanske spoljne obaveštajne službe smatra da Rusija gubi snagu u invaziji na Ukrajinu i da je “na pola” izgubila sposobnost da špijunira u Evropi nakon proterivanja više od 400 ruskih obaveštajnih službenika iz gradova širom Evrope i hapšenja nekoliko skrivenih špijuna koji se predstavljaju kao civili.

“Mi računamo da je to u Velikoj Britaniji verovatno prepolovilo njihovu sposobnost da obavljaju svoj posao špijuniranja za Rusiju u Evropi“, rekao je Ričard Mur, šef MI6, za CNN-u na Bezbednosnom forumu u Aspenu.

On je dodao da je izvestan broj “ilegalaca“ ili ruskih špijuna koji rade pod dubokim zaklonom i maskiraju se u obične civile, takođe razotkriven i uhapšen poslednjih meseci.

Mur je takođe rekao da veruje da bi Rusija u Ukrajini mogla da ostane bez sredstava.

„Mislim da je naša procena da će Rusima biti sve teže da snabdevaju materijal za vojnike u narednih nekoliko nedelja“, rekao je on. „Moraće na neki način da zastanu i to će Ukrajincima dati priliku da uzvrate udarac.

“Njihov moral je i dalje visok“, rekao je Mur, misleći na Ukrajince. „Počinju da dobijaju sve veće količine dobrog oružja.“ Nasuprot tome, Rusija je značajno podbacila u svojim početnim ciljevima da zauzme Kijev i zbaci tamošnju vladu i u velikoj meri koristi “topovsko meso“ za svoje ofanzive na istoku Ukrajine, rekao je on.

Nadamo se, kazao je, da će Rusi u obaveštajnim i diplomatskim službama „razmišljati o tome čemu svedoče u Ukrajini“ i odlučiti da „uzvrate udarac sistemu“ kao što su mnogi učinili tokom Praškog proleća 1968. “Naša vrata su uvek otvorena“, rekao je on. Mur je takođe ponovio ono što je direktor CIA-e Bil Berns rekao na forumu u sredu o zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Nema dokaza da Putin pati od ozbiljnog zdravstvenog stanja“, rekao je on. Berns je na forumu rekao da SAD veruju da je Putin “previše zdrav“, uprkos glasinama i spekulacijama da je možda bolestan.

Upitan koje je lekcije Kina naučila iz ruske invazije na Ukrajinu, posebno kada je reč o tome da li bi Peking mogao da pokuša da izvrši invaziju na Tajvan, Mur je rekao da je prerano govoriti. Smatra da kineski predsednik Si Đinping pažljivo posmatra sukob i to kako SAD i Zapad na njega reaguju “kao na jastreba“.

“Mislim da potcenjuje odlučnost i moć SAD“, rekao je Mur. “A to bi ga moglo dovesti do pogrešne procene… posebno u vezi sa Tajvanom.“

Mur je, međutim, rekao da ne veruje da je rat između Kine i Tajvana neizbežan.

MI6, naveo je, sada posvećuje „više truda Kini nego bilo kom drugom pojedinačnom subjektu“, ali to je „i dalje prilično neproziran sistem“.

„Na jednom nivou, razumevanje strateške namere Si Đingpinga nije teško“, rekao je Mur, navodeći Sjijevu iskazanu želju da dominira ključnim tehnološkim prostorima. „Ali ako idete ispod te strategije u smislu kako se sprovode, kako se organizuju, kako rade, koja je njihova taktička namera, a zatim koje su sposobnosti koje grade, to je crna kutija.

Mur je međutim rekao da je jasno da Kinezi “pomažu Rusima oko Ukrajine kupujući njihovu naftu“. I dok su bili “prilično konzervativni po pitanju vojne pomoći“ Rusiji, “siguran sam da bi to mogli da obezbede”, rekao je on.

 

* FBD  ovde dodaje LINK na integralni snimak sesije na kojoj je govorio Richard Moor