Nepotrebni bezbednosni hazard Beograda

FBD prenosi bezbenosna upozorenja o nastavku peneteracije ruskog infomraciono-bezbednosnog uticaja u Srbiji koja je 13. julam napisao, poslao nam i objavkio na društvenim mrežama NIKOLA LUNIĆ izvršni direktor Saveta za strateške politike

 

Obzirom na geopolitičke globalne potrese i moguće posledice po region i Srbiju, potpuno je nezapaženo prošla vest o osnivanju Informaciono-poslovnog centra Sankt Peterburga u Beogradu.

I ne bi ta vest ni bila toliko interesantna da se ne događa tokom ruske agresije na Ukrajinu gde su svi potencijali koncentrisani na obaveštajni i vojni segment kampanje.

Ne treba biti ekspert pa zaključiti da u ovom trenutku Moskva nema interesa da podiže sa Srbijom informacionu ili poslovnu saradnju, ali ima (interes op. FBD) da potencijalno opasnim biznis pokrivalicama destabilizuje region agresivnim obaveštajnim i hibridnim delovanjem.

O ovome je pisano još u aprilu 2021. u nedeljniku NIN, ali Ministarstvo spoljnih poslova (Srbije op. FBD) nije pružilo javnosti detaljnije obrazloženje. Posebno da li je tražen diplomatski status za osoblje tog Centra poput zahteva za Srpsko ruski humanitarni centar.

Osim toga, javnost bi sasvim sigurno bila zainteresovana ko i zašto u ovom trenutku priprema sporazum sa Moskvom o informacionoj (sajber) bezbednosti (najava Olega Hramova, zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije).

Obzirom na čuvene trol farme u Sankt Peterburgu i nezvaničnog gospodara tog grada Yevgeniya Viktorovich Prigozhina (kome su uvedene sankcije EU), da li nam treba pažnja svetske javnosti, diplomata i obaveštajnih krugova?

Da li moramo da u ovom trenutku preuzimamo bespotrebne bezbednosne rizike koje nam nudi, a ponekad i nameće, Rusija pod plaštom bratstva i pod zabludom ljubavi?

*bold FBD