2017.

 

DECEMBAR 2017.

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO upozorava da su Srbiji tokom cele 2017. donete tek tri presude u predmetima ratnih zločina prostorima bivše SFRJ i da su sve bile - oslobadjajuće. (NA FoNet, 28.12.2017 ) 

SERGE BRAMMERTZ: Haški sud je bio vođen samo dokazima i pravom... a njegove presude među narodima bivše Jugoslavije imaju onakav učinak kakav političke vođe i mediji odluče da im daju. (Prema Večernjim novostima od 27.12.2017,) 

FRIZ IRYNA VASYLIVNA predsedavajuća stalne delegacije Ukrajine pri NATO PA: Pripremamo obraćanje Parlamentarnoj skupštini NATO zbog učešća srpskih plaćenika, snajperista u sukobu u Donbasu, (NA FoNet, 20.12.2017.) 

ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Srbije kaže:'Posao Srbije da ne naškodi Rusiji. Srbija ne glasa na nacin koji bi štetio interesima Rusije.'( Izvor NA Tanjug 20.12.2017.)  

Države u kojima su rodjeni napustilo je 258 miliona ljudi! Oni sada žive u drugim zemljama. To je u odnosu na 2000. godinu povećanje za 49%! (Izvor: Odeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja, 18.12.2017.)

SERGEJ ŽELEZNJAK, visoki funkcioner Putinove partije >Jedinstvena Rusiaj< kaže da Srpski sabor ZAVETNICI - čiju su delegaciju ugostili u Moskvi - za njih predstavljaju "veoma važne partnere na Balkanu''! (Izvor NA Tanjug 12.decembar 2017.) 

JANUSZ BUGAJSKI analitčar iz Washingtona: ''Da bi se osujetile akcije Moskve u Crnoj Gori i regionu, neophodno je da vlade razotkriju partije, firme, medije i nevladine organizacije koje blisko sarađuju sa Kremljom.'' (POBJEDA,Crna Gora, 10.dec. 2017)

PREDSEDNIK VUČIĆ kaže da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije,nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji i da su odnosi sa Rusijom prioritet Srbije za budućnost. (TV PINK, 8.12.2017.)

Odluka da budžet BIA ne bude objavljivana u detaljima jer se onda može doći do informacija o njenim operativnim i funkcionalnim sposobnostima doneta još 2013. jednoglasno, uz saglasnost opozicije. (Televizija N1info 7.decembra 2017.) 

Evropska unija u pregovorima sa Srbijom donela je odluku o otvaranju poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, tako da je sad ukupno 12 otvorenih poglavlja od obaveznih 35. ( Agencije i mediji 6. dec. 2017.) 

Srbija kasni s napretkom u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava. A ozbiljno kasni i u usvajanju novog zakona o finansiranju političkih partija, kao i zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.(NA Beta 5. decembar 2017.) 

Budžet Bezbedosno-informativne agencije za 2018. godinu biće uvečan 18%. Zbog netransparentnosti predloga ovog povećanja jer nije poznato na šta će BIA trošiti taj novac opozicija strahuje od mogućih zloupotreba. (Agencije i mediji 5.dec. 2017.)NOVEMBAR 2017.
 

IVICA DAČIĆ, ministar spoljnih poslova Srbije povdom nedavnog upozorenja američkog zvaničnika Hoyt Brian Yee-a da Srbija ne može sedeti na dve stolice, smatra da se na njegove reči treba obazirati! (Domaći mediji prema REUTERS, 03.nov, 2017, )

 

OKTOBAR 2017.

 

SERGE BRAMMERTZ:Veoma je uznemirujuće čuti da se osuđeni za ratne zločine veličaju kao heroji, a sada čujem da će generali čija je krivica dokazana i koji su osuđeni zato što su počinili ratne zločine predavati na Vojnoj akademiji.(N1 27.10.2017.) 

VOJIN LAZAREVIĆ dve godine posle robije za ratni zločin na Kosovu održao predavanje na temu:Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999 (Novosti 27.10.2017.). 

JENS STOLTENBERG generalni sekretar NATO kao primer  ruske netransparentnosti naveo je da je  broj vojnika koji su učestvovali u vežbi Zapad 2017 'značajno premašio' onaj koji je Rusija najavila uoči te vežbe vežbe. (AFP 26.oktobra 2017.) 

HOYT BRIAN YEE, zvaničnik State Deparmenta SAD:  ''Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na Vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti Vlade da ratni zločini budu kažnjeni,'' (NA TANJUG, 23.10. 2017.) 

WESLEY CLARC, američki general u penziji: Pridruženjem NATOu, Crna Gora je odlučila da joj je važnije da se priključi zapadnim vrednostima i Evropi, nego da prihvati milijardu dolara budućih ruskih investicija. (Pobjeda, 23.10.2017.)

ALEKSANDAR VULIN ministar odbrane obraćanje Briana Hoyta Yeea funkcionera State Departmenra u Beogradu  je ocenio kao dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje...(NA Tanjug 23.10.2017.) 

MILAN JOVANOVIĆ, Predsednik FBD: ''Da se ne zaboravi: Haški sud nije osnovan da  bi sudio  za odbranu zemlje već onima koji su počinili ratne zločine!'' (Twitter.7.10.2017.)

Pismo vojnog sindikata pokazuje veliko nezadovoljstvo radom Ministra odbrane ali i nerazumevanje civilne i demokratske kontrole odbrane i VS napisao je na svom Twitter nalogu Milan Jovanović, predsednik FBD (Twitter 6.10.2017.)

 

AVGUST 2017.   


MIKE PENCE
 potpredsednik SAD Crnogorcima: "Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet i ja vam čestitam na tome'' Izjava prilikom svečane večere u Podgorici. (Mediji 3.08.2017.)

 

JULI 2017.

VLADIMIR PUTIN odlučio je da DMITRIJ ROGOZIN vicepremijer Rusije prati razvoj strateškog partnerstva sa Srbijom i saradjuje sa Kancelarijom za to partnerstvo kojom u Srbiji rukovodi njen bivši predsednik TOMISLAV NIKOLIĆ. (Mediji, 7.7.2017.)

 

JUNI 2017.

ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Srbije doneo je odluku da mandatarka za sastav nove Vlade bude ANA BRNABIĆ dosadašnja ministarka ! (15. jun 2017. svi mediji ) 

 MILAN JOVANOVIĆ predsednik DFD: ''Kad je reč o spoljašnjim pritiscima da se to spreči uspeh Crne Gore da posle osamostaljenja uđe u NATO najveći je u istoriji NATO članstva - (Facebook i Twitter nalozi,  5. jun 2017.) 

VLADIMIR CUCIĆ, komesar za izbeglice i migracije kaže da se migranti iz susednih zemalja vraćaju u Srbiju s vidim povredama zbog primene fizičke sile i poziva svetsku javnost da se zbog toga oglasi! (NA Beta 4.jun .2017.)

NIKOLA SELAKOVIĆ  Generalni sekretar predsednika Srbije rekao je za RTS da budući Premijer Srbije mora biti najbolji saradnik Aleksandra Vučića, predsednika Srbije (RTS, 4. juna 2017.)
 

DMITRIJ ROGOZIN ruski vicepremijer na pres konferenciji u Senkt Petersburgu ohladio je srpsku entuzijastičnost spram Rusije i raketnog sistema S300 pitajući ’’ima li Srbija finansije da to plati?’’! (NA TANJUG i dnevnik BLIC 1. juna 2017.)

 

MAJ 2017.

 

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsednik Srpske napredne stranke i dojučerašnji premijer,  u 12:05  postao je novi Predsednik Republike Srbije. ( Novinske agencije i mediji 31.05.2017 ) 

Parlamentarana skupština NATO,sa prolećnog zasedanja u Tbilisiju od 26. do 29. maja   u jednoj od usvojenih  deklaracija pozvala je na veću  zaštitu društvenih mreža i medija od propagandie iz  ISISa  i -  Rusije (NATO PA, 29.maja 2017.) 

GORAN ŽIVALJEVIĆ oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju,potvrdio je da  je 27.aprila prilikom nasilnog upada u  Sobranje tamo bio,'zadužen da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti'.(DANAS, 26.maja 2017) 

GENADIJ SISOJEV ruski balkanolog: ''AGROKOR bi mogao biti poluga slična onoj kakav je NIS u Srbiji, ali Rusija neće ići tako daleko da Hrvatsku ucjenjuje'' ( JUTARNJI LIST, Zagreb, 25.maja 2017) 

DONALD TRUMP na Nato samitu u Briselu: ''NATO se u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na pretnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a" (NA Beta 25.maja 2017.) 

BRATISLAV GAŠIĆ  nekadašnji smenjeni ministar odbrane Srbije i član Predsedništva  vladajuče stranke SNS biće imenovan za  novog direktora Bezbednosno informativne agencije.(Srpski mediji 22. 05. 2017.)

ZORAN ĐORĐEVIĆ ministar odbrane Srbije kaže da je ona veoma zainteresovana za proširenje saradnje sa ODKB i da će već od septembra aktivnost u ODKB podići sa nivoa posmatrača na nivo aktivnog učesnika! (Dnevnik DANAS, 15.05.2017.) 

NEW YORK TIMES i drugi američki mediji: Još od afere Watergate i Nixona skončalog u impičentu nije bilo da Predsednik SAD smeni osobu koja vodi istragu koja se odnosi i na njega, kao u slučaju Jamesa B. Comeya dojučerašnjeg šefa FBI ( New York Times i drugi američki mediji, 10.05.2017.)

 

APRIL 2017.

 

VLADA SRBIJE i državni  zvaničnici 90 dana bojkotovaće  Francusku i svesti s njom odnose na minimum zato što tamošnji sud nije Srbiji izručio Ramuša Haradinaja osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. ( Dnevnik Večernje Novosti, 29.04.2017.) 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posle odluke Skupštine Crne Gore o ulasku u NATO Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo je kako to ne može da ignoriše i da zbog toga zadržava pravo da donosi takve odluke koje su usmerene na zaštitu ruskih interesa i nacionalne bezbednosti. (Agencije 28.04.2017.) 

JOHN McCAIN senator SAD: Predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Moramo da uradimo šta god možemo da osiguramo da on  poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše. (Dnevnik Danas 27.04.2017) 

ALEKSANDAR ČEPURIN  ambasador Rusije u Srbiji kaže da je pisanje hrvatske štampe  o isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija" s ciljem da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda. ( NA Tanjug od 17.04.2017)

 

 

 

JANUAR - MART 2017
vesti sa starog portala  

 

01.03.2017.ODLUKOM NJEGOVE PREDSEDNICE  SRPSKI PARLAMENT UVEDEN  U PAUZU ZBOG  IZBORA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila je u 1. marta  da će sednica parlamenta koja je započeta istog dana ujutru e da bi odmah bila određena pauza, biti nastavljena -  tek  nakon završetka predsedničkih izbora.
Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je tu odluku donela jer želi da sačuvai dostojanstvo parlamenta i demokratiju i navela da će 2. marta u 13 sati obavestiti javnost za koji datum će raspisati predsedničke izbore.
Stojim iza svoje odluke da napravim pauzu u radu. To je nešto što je dobro za stabilnost Srbije.
Zbog ove odluke Predsednice srpskog parlamentaopozicija je oštro protestovala.
(Izvori: srpske agencije i mediji  01.03.2017.)

14.02.2017. DVAPUT  RUSIJA
SEAN SPICER portparol  Bele kuće na dnevnoj knferenciji za novinare: ''Predsednik SAD Donald Tramp jasno je izrazio očekivanje  da će Rusija vratiti Krim Ukrajini i smanjiti nasilje u Ukrajini. Istovremeno, on je potpunosti  očekuje i želi sarad ju sa Rusijom.'' ''Predsednik SAD je zatražio ostavku svog, sad već bivšeg, savetnika za nacionalnu bezbednost Michaela Flynna, jer je njegovo poverenje u Flina opalo do tačke da je osećao da mora da promeni nešto.''
Rusiija je 2014. anektirala Krim, a Flynn je 14.februara 2017. podneo ostavku nakon što je otkriveno da je sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom razgovarao o sankcijama koje je administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost i prevario potpredsednika SAD Majk Pensa tvrdeći da nije bilo tog razgovora.
ALEKSEJ PUSKOV Predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta:Flinov odlazak je veliki gubitak za Trampovu administraciju.Ostavka Majkla Flina, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, pravi je skandal!
Optužbe da je vodio neovlašćene razgovore sa ruskim ambasadorom su potpuno neutemeljene, jer na taj način nije prekršio nijedan zakon ili nijedno pravilo.
Rusija ne potvrđuje da su njih dvojica razgovarali o sankcijama, ali čak i da je to tako, to nije nikakav kriminal, ne radi se o odavanju podataka pod oznakom ’državna tajna‘ ili sličnim stvarima
Izvori: Reuters, Tanjug, Sputnik 14.02.2017.

 

06.02.2017. STOLTENBERG I TRUMP POTVRDILI VAŽNOST ALIJANSE  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  i američki predsednik Donald Trump u nedelju uveče, 5.februara,  u  telefonskom razgovori potvrdili su značaj Alijanse u problematičnim vremenima.
Oni su razmotrili napredak u borbi protiv terorizma i naglasili potrebu  nastavka napora da se među svim NATO saveznicima osigura pravična podela  troškova odbrane NATO-a.
Takodje je razgovarano o obnavljanju  nasilja u istočnoj Ukrajini i izgledima za uspostavljanje mira.
Generalni sekretar je podsetio na važnost konzistentne politike Alijase,  jake odbrane i dijaloga sa Rusijom.
Generalni sekretar i predsednik Tramp očekuju da će se o ovim pitanima razgovarati krajem maja na  predstojećem samitu NATO-a u Briselu
(Izvor: portal NATOa  06. februara 2017.)

 

31.01.2017 BEZ POVRATKA OBAVEZNOG VOJNOG ROKA ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Vlade Srbije - Razmišljamo o modernizaciji vojske, a ne o vraćanju obaveznog vojnog roka. Veliki deo Srbije bi želeo uvođenje vojnog roka, ali to nije realnoOni koji govore o tome treba da ponude i novac.
Imamo profesionalnu armiju. Mislimoda ona može da da najbolje rezultate.
Za Srbiju ključna modernizacija vojnih resursa ali je ključna politička odluka takva da nijednog trenutka ne učestvuje u bilo kakvim osvajačkim poduhvatima,već da vojska bude opremljena i spremna da zašiti Srbiju u svakom trenutku.
(Izvor: mediji i agencije,  31.januara 2017.)

 

28.01.2017. KFOR, EU, KOSOVO JAMES MATTIS sekretar odbrane SAD:Oko 650 pripadnika američkih trupa ostaće na Balkanu kao deo snaga KFOR-a! Preporučio bih da smanjenje bude srazmjerno u skladu sa trenutnom bezbednosnom situacijom.
Međutim, smatram da je trenutno snage  ključno za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štaviše, pre  smanjenja vojnog prisustva američkih vojnika, Bezbednsne  snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi održavale  bezbednosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, što je pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta. 

 Napori Evropske unije su od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti,
a dalji angažman EU treba ohrabriti.
Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine.
Dijalog takođe omogućava obema zemljama da idu naprijed ka evropskim integracijama, uz razumevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktuelizovana i pre stvarnog pristupanja članstvu u EU. 
Evropska unija, takodje, pomaže uspostavljanju stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu.(Izvor: Intrnet portal RSE,  28.januara 2017.)

 
 

20.01.2017 . ČESTITKA PREDSEDNIKU SAD GENERALNI SEKRETAR NATO  JENS STOLTNEBERG: U ime Severno-atlantskog saveza, čestitam   Donaldu J. Trumpu na njegovom proglašenju za 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.
Sjedinjene države su igrale vodeću ulogu u NATO-uod njegovog osnivanja u Vašingtonu 1949. godine i nastavljaju da potvrđuju svoju čvrstu posvećenost u našoj zajedničkoj bezbednosti u ovim vremenima.
NATO predstavlja najuspešniji savez u istoriji i njegova snaga je dobra za SAD koliko je dobra i za Evropu.
Radujem se predstojećoj saradnji sa predsednikom Trampom na jačanju Alijanse u cilju odgovaranja narastajućim izazovima, uključujući tu i terorizam, uz pravedniju raspodelu tereta među saveznicama.
S radošću očekujem prvi naredni NATO samit u Briselu ove godine na kojem ću sa dobrodošlicom dočekati predsednika Trampa. (Izvor: NATO, Saopštenje, Press Release 007 od 20.januara 2017.)
 

13.01.2017 . NOVI SAVET ZA NATO ČLANSTVO CRNE GORE  I  NOVE FROMULACIJE Vlada Crne Gore je na svom zasjedanju 12. januara donijela Odluku o izmjenama odluke o obrazovanju savjeta za članstvo u NATO, a shodno novom sastavu Vlade. Novi sastav Savjeta za članstvo u NATO ima četrnaest članova i predsjednika. 
Po novoj Odluci o izmjenama odluke o obrazovanju savjeta za članstvo u NATO, predsjednik Savjeta je predsjednik Vlade.  
Članovi su potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde; ministar vanjskih poslova; ministar odbrane; ministar unutrašnjih poslova; ministar finansija; ministar evropskih poslova; načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore; predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore; direktor Uprave policije; direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost; direktor Uprave carina; sekretarka Sekretarijata za zakonodavstvo; savjetnik Predsjednika Crne Gore za spoljne poslove i međunarodne odnose i nacionalni koordinator za NATO. 
Odlukom o izmjenama odluke o obrazovanju savjeta za članstvo u NATO precizirano je da se član 4. prethodne Odluke ,,Partnerstvo za mir i Akcioni plan za članstvo“, zamjeni sa ,,Koordinacija prioritetnih aktivnosti koje proističu iz članstva u NATO“. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.(Izvor: web portal MNE-NATO, 13.‚01.2017)
 

 2016. 

 

DECEMBAR

12.12.2016. NEUTRALNOST NA SRPSKI  NAČIN
1.NJUJORK:Srbija je jedna evropska država (pored Belorusije) koja u UN nije podržala rezoluciju o Krimu, protivnu interesima Rusije.U ovoj rezoluciji poziva se na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu.
Srbija je ovako postupila nakon što je stigla "molba" iz Rusije.
. (Izvor:  BLIC, 21.12.2016)
2.MOSKVA: Beograd i Moskva dogovorili isporuku šest lovaca MIG-29 za Vojsku Srbije.
Prva faza remonta koštaće između 180 i 230 miliona evra. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija na poklon dobila i 30 tenkova i isto toliko oklopnih vozila.
(Izvor: agencije 21.12.2016.)

12.12.2016.Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio je u ponedeljak uveče, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela, tako da u utorak ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji EU - i Srbije, kao ni drugi predstavnici Srbije osim što je u Briselu  ostala samo ministarka Jadranka Joksimović.
To je Vučićev odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno da postigne dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.
Premijer Srbije je ranije danas izjavio da mu je "dosta hrvatskog iživljavanja".
Hrvatska blokada otvaranja jednog od tri prdložena nova poglavlja, usledila je iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a danas izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bolateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.
Vučić je novinarima u prolazu rekao da je saštanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.(Izvor NA Tanjug 12.12. 2016.)
 

06.12.2016. NATO: NA ZAPADNOM BALKANU NAPREDOVALA SAMO CRNA GORA Danas smo razgovarali i o Zapadnom Balkanu.(...) NATO tamo već niz godina ima značajno prisustvo. Sa našom misijom KFOR-a čuva mir  za sve ljude na Kosovu, ima  tri regionalne kancelarije, perspektivu članstva za dve zemlje iz regiona i aktivna partnerstva sa ostalima, uključujući Srbiju. 
Crna Gora pokazuje koliko evroatlantska integracija može postići i mi pozdravljamo što je 15 saveznika već ratifikovalo ulazak Crne Gore u NATO! Ali  na drugim mestima u regionu napredak je posustao, a videli smo i nazadovanje u reformi.
Zato moramo učiniti više da se  reforme i stabilnost podrže, sa više političkog dijaloga, više praktične saradnje i još tešnje saradjujući sa Evropskom unijom. Jer stabilnost na zapadnom Balkanu donosi veću sigurnost u Evropi.
(Reči su JENSA STOLTENBERGA  generalno sekretara NATO izrečene večeras novinaraima u Briselu posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse koje su objavljene na njenom portalu.Naslov vesti FBD)                    

 

NOVEMBAR

10.11.2016. JEDINSTVEN SRBIJA - SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA   KANDIDAT ZA EU U ISTORIJI EU U  KOJOJ JE ŠEF DELEGACIJE EU POZVAN, PA VREDJAN I NAJUREN IZ DRŽAVNOG PARLAMENTA :   Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) reklamiranjem povrede poslovnika i neprimerenim i nepristojnim ponašanjem sprečili su šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.
Sednica odbora je odložena do daljnjeg odnosno dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje. (Izvor: srpski mediji  10.11.2016)

02.11.2016. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je da 03. novembra  neće biti održana najavljena sednica odbora, jer je potrebno više vremena za kompletan izveštaj o ugrožavanju bezbednosti premijera Aleksandra Vučića i njegove porodice.
"Kao predsednik odbora procenio sam da je potrebno dati više vremena bezbednosnim službama za kompletan izveštaj o ugrožavanju bezbednosti premijera i njegove porodice i odlučio sam da odložim sednicu odbora", rekao je Bečić agenciji Beta.
On je kazao da će javnost na vreme biti obaveštena o novom terminu sednice.
Sednica odbora trebalo je da bude održana u četvrtak "iza zatvorenih vrata", a sazvana je povodom nedavnog pronalaska oružja i municije u blizini porodične kuće u Jajincima kod Beograda predsednika Vlade Srbije. (Izvor: NA TANJUG 02.11.2016)

OKTOBAR

24.10.2016. NAJAVA HILJADA AFERA ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Vlade Srbije: "Sve što se bude dešavalo narednih meseci i zbog čega će se desiti na hiljade afera, sve je zbog toga što sam pokušao da sačuvam i štitim  nezavisnost Srbije.
"Nisam mogao da pristanem da prećutim ovo, nisam mogao da prećutim davanje operativnih podataka stranim obaveštajnim agencijama. Nije mi važna cena koju ćemo da platimo. Ovo nijedna mala zemlja do sada nije uradila. Nijedna. Ovo mogu samo veliki. Ne kažem da smo mi veliki, ali možemo da budemo veliki po poštovanju zakona i ponašanju".
"Videćete u narednom periodu da će Srbija procesuirati one koji misle da je dozvoljeno dadajete podatke operativnih obrada naše kriminalističke agencije službenicima stranih ambasada.
Ti ljudi ne zaslužuju da rade za državu Srbiju i državne organe Republike Srbije"  (Izvor: agencije i mediji posle konferencije za štampu 24.10.2016)

 
11.10.2016.DVE IZJAVE U ISTOM DANU

DAVID McALISTER  izvestilac EP za Srbiju:Rusija je aneksijom Krima masivno prekršila međunarodno
pravo, na šta je EU imala odgovor, ali se Srbija nije pridružila mehanizmu sankcija, što Brisel mora da prihvati.
Poštujem odluku Srbije, ali ona mora da zna da je EU jedinstvena
Poglavlje 31 u okviru pristupnih pregovora predviđa da
svaka zemlja koja želi da postane članica mora, korak po korak, da se harmonizuje u spoljnoj i bezbednosnoj politici sa EU.
(Izvor: NA TANJUG 19.10.2016. oko podneva)

IVICA DAČIĆ ministar spoljnih poslova Srbije:Apsolutno su neprihvatljivi pritisci koji se vrše na Srbiju kako bi ona, rečeno diplomatski, usaglasila svoju spoljnu politiku sa EU.
Rečeno srpski, da i ona uvede sankcije Rusiji.
„Srbija želi u EU, ali nikada neće raditi ništa što je protiv naših nacionalnih interesa.
Mnoge velike zapadne zemlje na međunarodnim forumima nastupaju kao pripdnici grupe tkz. prijatelji Kosova, a za to vreme mi treba da uvedemo sankcije prijateljima Srbije.

To plašenje Srbije više ne prolazi. Otvoreni smo za saradnju sa svima, ali pre svega su interesi Srbije." (Izvor: Saopštenje Ministarstva  19.10..2016. uveče)
 

11.10.2016. MAKEDONIJA SE  PRIPREMA ZA NOVI TALAS IZBEGLICA Ministar odbraneMakedonije, Zoran Jolevski je izjavio da nema uslova za zadržavanje 2,5 miliona migranata koji se nalaze na teritoriji Turske, kao ni milion izbeglica u Libanu i Jordanu.
Svi oni, kako je dodao, predstavljaju mogućnost pokretanja novog migrantskog talasa prema balkanskom putu i Makedoniji.

Vlasti Makedonije zato pripremaju Odluku o produženju vanrednog, kriznog stanja
na južnoj granici sa Grčkom i severnoj  sa Srbijom,
do 30. juna 2017. zbog realnih opasnosti od povećanog obima priliva migranata i izbeglica sa Bliskog istoka u tranzitu balkanskom rutom prema zemljama centralne i zapadne Evrope.

Vladin predlog takve odluke prihvaćen je na skupštinskoj Komisiji za odbranu i bezbednost.

Predloženim dokumentom koji se očekuje da će biti usvojen na plenarnom zasedau parlamenta predviđa se obezbeđenje kontinuiteta izvršavanja aktivnosti Armije Makedonije (ARM) i bezbednosnih snaga MUP-a, „u funkciji obezbeđenja, zaštite i čuvanja državne granice, u trajanju do 30. juna 2017. godine“.
(Izvor: VEČERNJE NOVOSTI, Beograd 11. 10.2016.)

 

05.10.2016.
SRAMNA GODIŠNJICA PREDISTISRAŽNIH RADNJI  12. godina od  pogibije gardista Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koja se dogodila u kasarni u Topčideru 2004. godine, biće obeležena ispred mesta na kojem su nastradali.

Jakovljević i Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. u tajnom vojnom objektu Karaš, u Topčideru, gde su bili na straži.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je takozvana nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Da je ove mlade pripadnike Gardijske brigade ubila treća osoba, pokazalo je i superveštačenje obavljeno u SAD, čime je osporen zvanični izveštaj da su oni stradali u međusobnom sukobu.2016. 

U sada nadležnom Višem javnom tužilaštvu  već osam godinapostupak zbog tragične smrti mladih gardista  i dalje je u - predistražnoj fazi.


 

SEPTEMBAR

 

20.09.2016. PREMIJER SRBIJE  USKORO  U POSETI NATO Premijer Aleksandar Vučić posetiće uskoro sedište NATO u Briselu, dogovoreno je na sastanaku predsednika vlade s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.
Vučić i Stoltenberg su razgovarali na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku o situaciji u regionu. (Izvor: NA Tanjug 20.09.2016.)

18.09. 2016. OSUDA NEPRIHVATLJIVE IZJAVE AMBASADORA RUSIJE NENAD ČANAK Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine:  Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje poslednju izjavu ambasadora Ruske Federacije u BeograduAleksandra Čepurina koji je rekao da bi pridruživanje jedinstvenoj evropskoj spoljnoj politici za Srbiju bilo „pogubno“.
Podsećamo Čepurina da je „doktrina ograničenog suvereniteta“, koju je do svoje propasti (1991) primenjivao imperijalni režim iz Moskve – mrtva.
Zbog toga LSV od Vlade Srbije očekuje da, u skladu sa svojom javno proklamovanom politikom pridruživanja EU, konačno odbaci štetnu politiku balansiranja između EU i Rusije.  (Izvor: Saopštenje objavljeno na portalu LSV18 .09.2016).

 

05.09.2016. O MIGRANTSKOJ KRIZI  VIKTOR ORBAN  predsednik Vlade Madjarske Mi želimo da menjamo naše nedostatke ali ne i karatker, želimo da Mađarska ostane Mađarska, u pogledu etničkog i religijskog sastava…U EU to danas mnogo ne znači…
Kada se u celu pricu o ilegalnim ptrelascima granice uključi i elemnt terorizma i kriminalnih radnji, onda se mora učiniti sve što je u interesu očuvanja bezbednosti
Ne želim da učinim ništa što je u interesu Mađara,ali da bude na štetu Srbije, i zato sam ovde da nađemo način zajedničkog postupanja, da Mađarska može da se zaštiti na način da to nema negativne efetke na Srbiju.
Nije ni interes Srbije da 10.000 ljudi bude blokirano u zemlji. 
ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Vlade SrbijeSrbija neće imati nikakav problem da mađarske snage pruže pomoć srpskim policajcima i vojnicima na granici sa Bugarskom, na isti način kao što je ta saradnja ostvarena na granici sa Makedonijom.
Mađarsku doživljavamo kao prijateljsku zemlju i svaka vrsta tehničke, tehnološke i ljudske podrške je dobrodošla
Moramo da se pripremimo i za jesen i za zimu.
Danas je više od 5.000 migranata na teritoriji Srbije. Moramo da vidimo šta da učinimo. Spremni smo da oformimo timove koji će da rade na strategiji i pripremama za ono što nas čeka u budućnosti.
Prvi put moram da kažem kako su migranti u Srbiji počeli da prave probleme.Drugačija je atmosfera od one koju smo imali na početku krize"(Izvor: NA Tanjug 05 .09.2016).

 

AVGUST

29.08.2016. BEZ POZIVA ZA AMBASADORA HRVATSKE  Ambasador Hrvatske GORDAN MARKOTIĆ nije danas prisustvovao sastanku premijera Aleksandra Vučića sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji, što je otvorilo pitanje - da li Markotić nije pozvan ili se nije odazvao pozivu.

Hrvatski ambasador rekao je za Tanjug da nije dobio poziv za skup.
U Kabinetu predsednika vlade Srbije nisu hteli ni da potvrde, ni da demantuju tu informaciju.
U diplomatskim izvorima su za Tanjug potvrdili da Markotić nije pozvan.
Isti izvor je rekao da je to "pošteniji odnos srpske vlade prema Markotiću, nego što je bio odnos hrvatske vlade prema srpskom premijeru", koji je formalno pozvan na Dubrovnik forum, a potom mu je, kako je sam Vučić danas rekao, "na pristojan način rečeno da ne dolazi".
"Ako ništa drugo, hrvatskog ambasadora nisu varali",  rekao je neimenovani diplomata. 
(Izvor: NA Tanjug 29 .08.2016).
 

18.08.2016.BESMISLENE TVRDNJE O PLANOVIMA FONDACIJESOROSA ZA SRBIJUJADRANKA JELINČIĆ izvršna direktorka Fonda otvotreno društvo uSrbiji: 'Besmislena je tvrdnja da Džordž Soros finansira rušenje aktuelne vlasti i uvođenje „totalnog haosa” u Srbiju.
Takođe, nije tačno da se naš budžet drastično uvećao 2013. i 2014. godine kad je Aleksandar Vučić došao na vlast.
Već osam godina imamo isti godišnji budžet koji iznosi oko šest miliona dolara.
Najveći deo novca dobijamo od gospodina Sorosa, ali imamo i donacije Evropske unije.
 Sredstva raspodeljujemo organizacijama građanskog društva, državi i lokalnim samoupravama.'(Izvor: dnevnik Politika 18.08.)

 

13.08.2016.Povodom ocene Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova i predsednika SPS da je "Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao danema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije u ratu u BiH"  ČEDOMIR JOVANOVIĆ predsednik LDP i narodni poslanik:''Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih su ne samo razlog konstantnog tapkanja u mestu i nemogućnosti pravih promena u društvu, nego i glavni katalizator konstantnog podrgrevanja sukoba u regionu.
U svim zemljama bivše Jugoslavije postoje ljudi koji žive od malignog nacionalizma i veličanja zločinaca, ali u istoj meri u kojoj smo spremni da prepoznamo zlo koje sa sobom nosi proustaško divljanje u Hrvatskoj, ekstremizam u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, spremni smo da okrećemo glavu pred tragičnim greškama iz naše prošlosti i davanje legitimiteta ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije''.
(Izvor: portal LPP.rs 13.08.2016)
 

 

JULI

26.07.2016. REPUBLIČKO TUŽILAŠTVO TVRDI DA RODOLJUB ŠABIĆ UGROŽAVA BEZBEDNOST SRBIJE
Republičko javno tužilaštvo (RJT) podnelo je još u maju tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv RODOLJUBA ŠABIĆA, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.
Tužba je podneta "radi poništenja" Šabićevog rešenja iz marta ove godine kojim je Ministarstvu odbrane
naložio da bez odlaganja dostavi Fondu za humanitarno (FHP) pravo informacije, odnosno kopije dokumenata iz kojih se može saznati kada je Goran Jeftović imenovan na mesto štabskog oficira Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, do kada se nalazio na tom mestu i koji je imao čin.
(Izvor DANAS 26.07.2016)
 

 

16.07.2016.SRBIJA FORMIRA POSEBNE TIMOVE VOJSKE I POLICIJE DA BI ZAUSTAVILA  DALJI ULAZAK MIGRANATA 16. jula u 7:00 na teritoriji Srbije registrovano je 2.699 migranata, mejdu kojima je preko 85 %  lica iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

Vlada Srbije formiraće zajedničke timove Policije i Vojske Srbije koji će štititi granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja srpskih i stranih krijumčara.

Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti odlučeno je da se na osnovu Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to dobijena potrebna saglasnost Predsednika Srbije.Posebno će biti pooštrene mere prema svim osobama koje se bave krijumčarenjem ljudi bez obzira da li su državljani Srbije ili stranci. (Izvor: novinske agencije ,16.JUL 2016.)

09.07.2016. PRIORITET U VOJSCI SRBIJE  ZORAN DJORDJEVIĆ  ministar odbrane Srbije''Buduće učešće u nekojod borbenih grupa EU jedan je od prioriteta kojim se Vojska Srbije trenutno bavi.'' (Izvor: Potal MINISTARSTVA ODBRANE SRBIJE , 09.JUL 2016.)
 

JUN

12.
.06.2016. O STROJU VOJNIČIĆA ALEKSANDAR ČEPURIN ambasador Rusije u Srbiji  ''Rusija čvrsto podržava mir i stabilnost na Balkanu.Uzimajući u obzir krhkost stanja regiona, pokušaji nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudo--demokratskih struktura onih ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna i nesuverena, nisu samo protivpravni, nego i vrlo opasni.''

''Međutim, vojničići konfrontacije su još uvek u stroju, i vidimo ih ovde kako teže da nanesu štetu i Rusiji, i Srbiji. U zadnje vreme oni sve češće vire iz rovova, ponašajući se bahato kao da su gazde.'' (Izvor: dnevnIk VEČERNJE NOVOSTI, 12.JUN 2016.)

 

 MAJ


31.
.05.2016. KFOR SVE MANJI Nemačka će u 2017. godini gronju granicu svojih vojnika na Kosovu smanjiti na 1.350 . Vlada kancelarke Angele Merkel tu odluku će doneti u sredu.
Sadašnja gornja granica vojnika Bundesvera na Kosovu je 1.850,a nova bi, kako su šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i ministrica odbrane Ursula fon der Lajen informisali šefove poslaničkih klubova u Bundestagu, trebalo da bude 1.350 vojnika.     

Da bi odluka o smanjenju gornje granice nemačkih vojnika na 1. 350 bila važeća, potrebno je da, pored vlade, i Bundestag da ‘’zeleno svetlo’’.
Trenutno se u misiji na Kosovu nalazi 750 nemačkih vojnika, dok bi oko 700 rezervista u slučaju potrebe moglo da bude prebačeni na Kosovo.

Već od jeseni se, kako se navodi, planira smanjenje nemačkih vojnika na Kosovu na 650.
Na početku  misije 1999 na Kosovu je  bilo  6.500 nemačkih vojnika.
(Izvor: DER SPIEGEL i DNEVNIK  30/31..05.2016)
 

 

24.05.2016. DRŽAVA TRENUTNO NEMA SNAGE ZA BORBU PROTIV HULIGANA ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Vlade Srbije ''Država trenutno nema dovoljno snage za borbu protiv huligana!Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari.'' (Izvor: INSAJDER, internet portal 24.05.2016)

 

APRIL

29.04.2016. ZAGOVORNICI VOJNE NEUTRALNOSTI UGROŽAVAJU BUDUĆNOST
BLAGOJE GRAHOVAC general avijacijeu penziji i analitičar geopolitike: Priča o vojnoj neutralnosti tipčna je zarobljenost u prošlosti kojom se može ugroziti budućnost.

Zagovornici takve teze se pozivaju na to da će neko (na primjer SB OUN) priznati i garantovati nečiju neutralnost.
Podjimo od pretpostavke da SB OUN garantuje nečiju neutralnost, opet ostaje otvoreno pitanje – ko bi i čime garantovao odbranu te iste države.
Neutralnost i odbrana su dvije različite kategorije u političkom i pravnom, a posebno u bezbednosnom smislu.
Svaka država članica EU daje sebi za pravo da ona na svoj način politički tumači pojam neutralnosti, što onda otvara sudbinsko pitanje, a to je pitanje odbane.

Srbija u NATO-u i Crna Gora u NATO-u nikada ne bi narušile tradicionalno prijateljstvo sa ruskim narodom i ruskom državom, nego bi to bio put za rast pomirenja i povjerenja izmedju Istoka i Zapada.

Na pragu smo masovnih klasno-socijalnih revolucija. U pitanju je sudbina planete – političari urazumite se! (Izvor: VIJESTI, MNE, 29.04.2016)

  

25.04.2016. KOSOVO ZATVORILO ULAZ I ZA  MINISTRE ODBRANE I POLICIJE SRBIJE Ministarstvo spoljnih poslova Kosova zabranilo je do daljeg svaki ulazak na Kosovo ministrima odbrane i policije Srbije,
a odluku o tome, zbog navodnog prikrivanja ratnih zločina, potpisao je Petrit Seljimi, prenosi Zeri.
Seljimi se, kako taj prištinski dnevnik piše, pri donošenju odluke pozvao na izveštaje Saveta Evrope, Evropske komisije, Helsinškog odbora za ljudska pravai i drugih organizacija, koje su dokumentovalenastojanja Srbije da onemogući suđenja za ratne zločine nad Albancima.
"Ovo je prvi put da Vlada Kosova blanko zabranjuje ulazak na Kosovo ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Srbije", piše Zeri, koji je i objavio taj dokument.
Seljimi je prošle nedelje zabranio ulazak ministru odbrane Zoranu Đorđeviću.

MIP Kosova u poslednjih nekoliko nedelja zabranio je ulazak na Kosovo lideru radikala Vojislavu Šešelju, načelniku generalštaba Ljubiši Dikoviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću.(Izvor NA BETA, 25.04.2016)

 

22.04.2016. ŠEF CIA U SARAJEVU Direktor američke obaveštajnne agencije (CIA) JOHN BRENNAN(Džon Brenan), koji je doputovao u iznenadnu posetu Sarajevu, sastao se najpre sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH, a potom i sa članovima Predsedništva BiH.
Nakon sastanka nije bilo izjava za novinare.
Brenan je u Sarajevo doputovao sinoć iz Rijada, gde je učestvovao na sastanku predsednika SAD Baraka Obame sa najvišim zvaničnicima šest arapskih zemalja radi razgovora o regionalnim bezbednosnim pitanjima, uključujući borbu protiv militantne grupe "Islamska država". (Izvor NA Tanjug, 22.04.2016)


01.04.2016. PREMIJER SRBIJE I LIDER NAPREDNJAKA POVODOM OSLBODJENJALIDERA RADIKALA Kada je reč o presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju od početka to je bionedvosmisleno politički proces,i kada su ga tražili, i kada su ga pustili, i kada su ga opet tražili.
Možete da zamislite koliko bismo bili podrvrgnuti podsmehu da smo ga izručili pre 25 dana kada su napisali presudu i znali da će biti oslobođen. 
Prema njemu nemam lični animozitet,  ali ću se njegovoj politici žestoko suprotstavljati, jer ona gura Srbiju u izolaciju.
Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće.
Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi.
Politika "velike Srbije" nije politika budućnosti i nije politika ove Vlade Srbije, niti je to bila.
(Izvor NA Tanjug, 01.04.2016)

 

MART

31.03.2016. ZAŠTO JE HAŠKI SUD OSLOBODIO VOJISLAVA ŠEŠELJA? 'Čišćenje Bosne od Balija' nije poziv na etničko čišćenje, a poziv na obračun s 'ustašama' je podizanje morala!? (IZVOR JUTARNJI LIST, Zagreb, Hrvatska)

 

24.03.2016. ČINJENICE UZ 24. MART Prema podacima FHP i FHP Kosovo, u periodu od 20. marta do 14. juna 1999. godine srpske snage su pod parolom "odbrana srpske teritorije od NATO agresije i šiptarskih terorista" ubile 6.901Albanca koji nisu učestvovali u neprijateljstvima.
U istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i drugih nealbanaca koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.
U sukobima između VJ/MUP-a i OVK poginula su 1.204 pripadnika OVK
 i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.
Podaci nedvosmisleno pokazuju da je vođstvo Republike Srbije na napade NATO odgovorilo teškom i masovnom odmazdom nad albanskim civilnim stanovništvom, koja se manifestovalaproterivanjem, ubijanjem civila i spaljivanjem sela i kuća.
U periodu NATO napada, jedinice VJ i MUP-a Srbije samo u opštini Đakovica ubile su 909 albanskihcivila,
u opštini Orahovac 577, u Mitrovici 362, Vučitrnu 389, Peći 496, Glogovcu 640, Prištini 413,Prizrenu 414, Suvoj Reci 351, itd.
Samo u jednom danu, 27. aprila 1999. godine, srpske snage su u selu Meja ubile 349 albanskih seljaka
čija su tela, u najvećem broju, nađena u masovnim grobnicama na policijskom poligonu u Batajnici kod Beograda.
Više od 260 seljaka koji su se skrivali u šumama Šutice, Vrbovca i Čikatova, ubijeno je tokom "pretresa terena" 30. aprila i 1. maja 1999. godine, koji su izvršili pripadnici 37. mtbr VJ, čiji je komandant bio
današnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.
U istom periodu, pripadnici OVK u Suvoj Reci ubili su 32 srpska civila, u Đakovici 25, u Prištini 22, u Orahovcu 4. (Izvor:  DANAS, Beograd24.03.2016.)


24.03.2016. JOŠ JEDNA KAPITULACIJA HAŠKOG  SUDA Pretresno veće Haškog tribunala odustalo je od naloga srpskim vlastima da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale prisustvo Vojsilava Šešelja tokom izricanja presude zakazanog za 31.mart zadovoljavajući se da optuženog vide na video-konferencijskoj vezi - ukoliko on to bude želeo!
Odustajanje od tog naloga se pravda zdravstvenim razlozima, kako Šešelj ne bi prekidao terapiju kojoj je podvrgnut u Srbiji. Ne navodi se o kakvoj se terapiji radi.

Senegalski sudija Niang je odluci priložio veoma oštro izdvojeno mišljenje. On smatra da je odustajanje, "loše prikrivanje trijumfa optuženog" koji nikada nije skrivao da se neće vratiti ako bude privremeno oslobođen.
Vlasti Srbije, po senegalskom sudiji, nisu najblaže rečeno "ispoljile entuzijazam"da izvrše nalog suda i osiguraju hapšenje i izručenje optuženog.
Sudija Niang smatra da presudu treba izreći 31. marta uprkos odsustvu optuženog, ali
ne zato što se njegovo prisustvo ne zahteva, već zato što on odbija da se pojavi pred sudom
i zato što srpske vlasti nisu preduzele adekvatne mere da izvrše sudski nalog.(Izvor: SENSE TRIBUNAL. Hag, Holandija16.03.2016.)
 

13.03.2016. TUŽNA GODIŠNJICA Više javno tužilaštvo u Beogradu ni godinu dana nakon pada transportnog helikoptera Vojske Srbije, u kojem su poginuli četvorica pripadnika VS, dvojicamedicinskih radnika i beba stara pet dana,još se nije izjasnilo da li će i protiv koga pokrenuti istragu. 
Jedine izrečene kazne, za sad, su zabrana unapređenja ili napredovanja u trajanju od jedne, odnosno dve godine koje je sredinom oktobra 2015. godine Vojni disciplinski sud izrekao generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću.
Načelnik generalštaba VS Diković se nije našao pred Vojnim sudom jer njegovu odgovornost nije utvrdila nijedna od dve vojne komisije, a tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić kao civil nije ni bio obuhvaćen postupkom.
Vojna komisija medjutim nije ni nadležna za pokretanja krivičnih postupaka. Nadležno je Više javno tužilaštvo. (Izvor: BLIC. Beograd, 13.03.2016.)
  

05 .03.2016. PUTIN POD PASKOM BRITANSKIH ISTRAŽITELJA U SIRIJI MI6 i Britanska policija istražuju navodne napade ruskih ratnih aviona na civile u Siriji sa ciljem da se predsednik Rusije Vladimir Putin  optužiza ratne zločine.
Zbog tvrdnji da su ruski bombarderi izazvali na stotine civilnih žrtava, od bolnice do škola detektivi Scotland Yarda su odleteli u Liban odakle prate vazdušne napade u susednoj Siriji

Dobrotvorne medicinske organizacije i organzacije za ljudska prava su već osudile bombardovanje civila u oblastima pod kontrolom sirijskih pobunjenika koji se protive režimu predsednika Bašara al Asada čiji je Putin je saveznik.

Prošlog meseca britanski ministar spoljnih poslova Filip Hemond upozorio je Moskvu da bi vazdušni udari "mogli voditi do ratnih zločina",a u subotu izvori iz Foreign Office-a naveli su da
Velika Britanija "pomno prati situaciju" u Siriji.

DetektiVi jedinice za ratne zločine Metropoliten policije su navodno smešteni u Ambasadi Velike Britanije u Bejrutu.
(Izvor: The Mail on Sunday, London, 05.03.2016.)

 

FEBRUAR

24-25 .02.2016. O POGIBIJI DIPLOMATA SRBIJE U LIBIJI
NIKOLA SELAKOVIĆ ministar pravde Srbje: Autopsijom na Vojno-medicinskoj akademiji ustanovljeno je da su službenici ambasade Srbije u Libiji poginuli od detonacije u američkombombardovanju, odnosno da nisu bili mučeni. 
JEFF DAVIS portparol  Pentagona: Dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle nedelje u Libiji verovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju. u petak čija je meta bio vodja Islamske države u toj zemlji.
Informacije koje za sada imamo ne podržavaju tvrdnju Beograda da su  dvoje Srba poginuli u bombardovanju.Tela dve žrtve, muškarca i žene, čije slike su prenete preko društvenih mreža, trebalo bi da imaju mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardovanju koje je izazvalo veoma velike štete. Te fotografije  ne odgovaraju onome što bi mogli da očekujemo za bombardovanje tih razmera. (Izvor NA BETA 24.02.2016.) 
ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Vlade Srbije:Stav Pentagona da Srbi  u Libiji nisu stradali  u bombardovanju smatraćemo globalnim obračunom velikih sila ukoliko Pentagon ne dostavi dokaze!(Izvor NA Tanjug 25.02.2016.)
KYLE SCOTTambasador SAD u Srbiji:Izjava portparola Pentagona bazirana je na nepotpunim informacijama i  ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage.(Izvor NA BETA 27.02.2016.)

13 .02.2016. O SARADNJI SRBIJE SA HAŠKIM SUDOM RASIM LJAJIĆ Predsednik Nacionalnog saveta zasaradnju sa Međunarodnim sudom OUNu Hagu: Bilo je perioda kada ta saradnja nije bila na najvišem nivou, ali ovakav odnos zaista nikad nije zabeležen.
Naš pravni zastupnik je prekidan u pola rečenice.
***
Šešelj je bezuslovno pušten ili bolje rečeno najuren iz tog suda.Od toga da leži u sudu 12 godina bez presude, do toga da bude bezuslovno pušten, bolje rečeno najuren iz tog suda, mi smo bili bukvalno posmatrači!Niti nas je ko pitao, niti nas je ko konsultovao! A sada se zahteva da se  Šešelj vrati.
***
Saradjujemo sa Hagom ali brinućemo i o stabilnosti zemlje.
(Izvor Tanjug i Novosti 12. i 13. 02.2016.)

NEBOJŠA STEFANOVIĆ Ministar unutrašnjih poslova Srbije: Ponašanje Haškog tribunala neodgovorno! Iza zahteva da  lider radikala Vojislav Šešelj prisustvuje najavljenom izricanju presude krije pokušaj slabljenja pozicije Srbije i destabilizacije vlade. (Izvor TV Pink i TV N1 INFO 13.02.2016. ) 

05.02.2016. BEZ GLASA PROTIV - BRATISLAV GAŠIĆ ministar odbrane Srbje više nije Ministar odbrane Od prisutnih 195 poslanika Narodne Skupštine Srbije, SVIH195 glasalo je za njegovu smenu sa funkcije Ministra odbrane Srbije u vidu razrešenja za obavljanje iste.
(Izvor: agencije )

 

JANUAR

29.01.2016. NOVA OVLAŠĆENJA KOMUNALNE POLICIJE  Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji u kom se navodi da komunalnipolicajci mogu legitimisati prekršioce, ali ih i privesti prekršajnom sudu  uključujućii lica koja se zateknu na mestu kršenja propisa!

Novo ovlašćenje predviđa i pravo komunalne policije da od gradjanina zatraži obaveštenje o pitanjima koja su od značaja za njeno postupanje, uz ogradu da gradjanin nije u obavezi da to obaveštenje pruži. (Izvor NA BETA )

 

12.01.2016. DVE IZJAVE DMITRIJA ROGOZINA U BEOGRADU Pretnje... Kako neko može da želi da bude član NATO-a koji je nedavno bombardovao Jugoslaviju, A Crna Gora je bila dio Jugoslavije. Žao mi je zbog svega što se dešava u Crnoj Gori.  Oni će zbog toga zažaliti.  Ne narod, nego mala grupa ljudi koja donosi odluke....i nepristojnost Srbija mora da bude oprezna kada je reč o harmonizaciji svoje spoljne politike sa EU, jer bi u suprotnom mogla da bude suočena sa situacijom "Keln 2".Došljaci će se osećati kao gazde, a žene će se plašiti da izađu na ulicu".
(Izvor portali dnevnika VIJESTI i BLIC.)