NOVEMBAR

 

IVICA DAČIĆ, ministar spoljnih poslova Srbije povdom nedavnog upozorenja američkog zvaničnika Hoyt Brian Yee-a da Srbija ne može sedeti na dve stolice, smatra da se na njegove reči treba obazirati! (Domaći mediji prema REUTERS, 03.nov, 2017, )

 

OKTOBAR 

 

SERGE BRAMMERTZ:Veoma je uznemirujuće čuti da se osuđeni za ratne zločine veličaju kao heroji, a sada čujem da će generali čija je krivica dokazana i koji su osuđeni zato što su počinili ratne zločine predavati na Vojnoj akademiji.(N1 27.10.2017.) 

VOJIN LAZAREVIĆ dve godine posle robije za ratni zločin na Kosovu održao predavanje na temu:Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999 (Novosti 27.10.2017.). 

JENS STOLTENBERG generalni sekretar NATO kao primer  ruske netransparentnosti naveo je da je  broj vojnika koji su učestvovali u vežbi Zapad 2017 'značajno premašio' onaj koji je Rusija najavila uoči te vežbe vežbe. (AFP 26.oktobra 2017.) 

HOYT BRIAN YEE, zvaničnik State Deparmenta SAD:  ''Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na Vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti Vlade da ratni zločini budu kažnjeni,'' (NA TANJUG, 23.10. 2017.) 

WESLEY CLARC, američki general u penziji: Pridruženjem NATOu, Crna Gora je odlučila da joj je važnije da se priključi zapadnim vrednostima i Evropi, nego da prihvati milijardu dolara budućih ruskih investicija. (Pobjeda, 23.10.2017.)

ALEKSANDAR VULIN ministar odbrane obraćanje Briana Hoyta Yeea funkcionera State Departmenra u Beogradu  je ocenio kao dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje...(NA Tanjug 23.10.2017.) 

MILAN JOVANOVIĆ, Predsednik FBD: ''Da se ne zaboravi: Haški sud nije osnovan da  bi sudio  za odbranu zemlje već onima koji su počinili ratne zločine!'' (Twitter.7.10.2017.)

Pismo vojnog sindikata pokazuje veliko nezadovoljstvo radom Ministra odbrane ali i nerazumevanje civilne i demokratske kontrole odbrane i VS napisao je na svom Twitter nalogu Milan Jovanović, predsednik FBD (Twitter 6.10.2017.)

 

AVGUST   


MIKE PENCE
potpredsednik SAD Crnogorcima: "Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet i ja vam čestitam na tome'' Izjava prilikom svečane večere u Podgorici. (Mediji 3.08.2017.)

 

JULI 

VLADIMIR PUTIN odlučio je da DMITRIJ ROGOZIN vicepremijer Rusije prati razvoj strateškog partnerstva sa Srbijom i saradjuje sa Kancelarijom za to partnerstvo kojom u Srbiji rukovodi njen bivši predsednik TOMISLAV NIKOLIĆ. (Mediji, 7.7.2017.)

 

JUNI

ALEKSANDAR VUČIĆ predsednik Srbije doneo je odluku da mandatarka za sastav nove Vlade bude ANA BRNABIĆ dosadašnja ministarka ! (15. jun 2017. svi mediji ) 

 

MILAN JOVANOVIĆ predsednik DFD: ''Kad je reč o spoljašnjim pritiscima da se to spreči uspeh Crne Gore da posle osamostaljenja uđe u NATO najveći je u istoriji NATO članstva - (Facebook i Twitter nalozi,  5. jun 2017.)

 

VLADIMIR CUCIĆ, komesar za izbeglice i migracije kaže da se migranti iz susednih zemalja vraćaju u Srbiju s vidim povredama zbog primene fizičke sile i poziva svetsku javnost da se zbog toga oglasi! (NA Beta 4.jun .2017.)


NIKOLA SELAKOVIĆ  Generalni sekretar predsednika Srbije rekao je za RTS da budući Premijer Srbije mora biti najbolji saradnik Aleksandra Vučića, predsednika Srbije (RTS, 4. juna 2017.)

 

DMITRIJ ROGOZIN ruski vicepremijer na pres konferenciji u Senkt Petersburgu ohladio je srpsku entuzijastičnost spram Rusije i raketnog sistema S300 pitajući ’’ima li Srbija finansije da to plati?’’! (NA TANJUG i dnevnik BLIC 1. juna 2017.)

 

MAJ

 

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsednik Srpske napredne stranke i dojučerašnji premijer,  u 12:05  postao je novi Predsednik Republike Srbije. ( Novinske agencije i mediji 31.05.2017 )

 

Parlamentarana skupština NATO,sa prolećnog zasedanja u Tbilisiju od 26. do 29. maja   u jednoj od usvojenih  deklaracija pozvala je na veću  zaštitu društvenih mreža i medija od propagandie iz  ISISa  i -  Rusije (NATO PA, 29.maja 2017.)

  

GORAN ŽIVALJEVIĆ oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju,potvrdio je da  je 27.aprila prilikom nasilnog upada u  Sobranje tamo bio,'zadužen da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti'.(DANAS, 26.maja 2017)

  

GENADIJ SISOJEV ruski balkanolog: ''AGROKOR bi mogao biti poluga slična onoj kakav je NIS u Srbiji, ali Rusija neće ići tako daleko da Hrvatsku ucjenjuje'' ( JUTARNJI LIST, Zagreb, 25.maja 2017)

 

DONALD TRUMP na Nato samitu u Briselu: ''NATO se u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na pretnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a" (NA Beta 25.maja 2017.)

 

BRATISLAV GAŠIĆ  nekadašnji smenjeni ministar odbrane Srbije i član Predsedništva  vladajuče stranke SNS biće imenovan za  novog direktora Bezbednosno informativne agencije.(Srpski mediji 22. 05. 2017.)

ZORAN ĐORĐEVIĆ ministar odbrane Srbije kaže da je ona veoma zainteresovana za proširenje saradnje sa ODKB i da će već od septembra aktivnost u ODKB podići sa nivoa posmatrača na nivo aktivnog učesnika! (Dnevnik DANAS, 15.05.2017.)

 

NEW YORK TIMES i drugi američki mediji: Još od afere Watergate i Nixona skončalog u impičentu nije bilo da Predsednik SAD smeni osobu koja vodi istragu koja se odnosi i na njega, kao u slučaju Jamesa B. Comeya dojučerašnjeg šefa FBI ( New York Times i drugi američki mediji, 10.05.2017.)

 

APRIL

 

VLADA SRBIJE i državni  zvaničnici 90 dana bojkotovaće  Francusku i svesti s njom odnose na minimum zato što tamošnji sud nije Srbiji izručio Ramuša Haradinaja osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. ( Dnevnik Večernje Novosti, 29.04.2017.)

 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posle odluke Skupštine Crne Gore o ulasku u NATO Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo je kako to ne može da ignoriše i da zbog toga zadržava pravo da donosi takve odluke koje su usmerene na zaštitu ruskih interesa i nacionalne bezbednosti. (Agencije 28.04.2017.)

 

JOHN McCAIN senator SAD: Predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Moramo da uradimo šta god možemo da osiguramo da on  poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše. (Dnevnik Danas 27.04.2017)

 

ALEKSANDAR ČEPURIN  ambasador Rusije u Srbiji kaže da je pisanje hrvatske štampe  o isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija" s ciljem da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda. ( NA Tanjug od 17.04.2017)