O poseti predsednika Srbije Hrvatskoj

 

 

Predsednik FBD Milan Jovanović 13. februara 2018. u programu TV Pink posvećenom poseti Aleksandra Vučića predsednika Srbije Hrvatskoj ocenio je tu posetu kao veoma značajnu.

Za razliku - kako je rekao -  od premijerke Brnabić koja je rekla da od Vučićeve posete ne očekuje ništa epohalno  -  predsednik FBD istakao je da tu posetu zaista  smatra  epohalnom.

Ona jeste epohalna u odnosu na ocene sadašnjeg stanja odnosa izmedju dve zemlje, kao i ako se ima u vidu nepovoljno medijsko okruženje koje je prethodilo toj Vučićevoj poseti, počev već od same  njene najave, rekao je Jovanović.


Predsednik FBD je komentarišući ovu posetu istakao je važnost najave svojevrsnog stodnevnog moratorijuma, uzdržavanja  od izjava koje bi samu posetu ili ono što se dogovori dovodile u pitanje.


Posebno  je to važno, istakao je Jovanović, za  srpsku stranu, na šta je Vučić verovatno bio potaknut iskustvom  posle njegovog prethodnog susreta sa hrvatskom predsednicom u Tavankutu.Poziv Kolinde Grabar Kitarović predsednice Hrvatske,  Jovanović je ocenio kao hrabar i u kontekstu da  se Hrvatskoj već približavaju sledeći predsedički izbori.


Važno je, rekao je predsednik FBD  i što se ova poseta dešava samo koji dan nakon objavljenih najnovijih stavova EU o  procesu njenog  daljeg proširenja.


Vučićeva poseta Hrvatskoj, rekao je Jovanović, u tom kontekstu važna je i za dalji evropski put Srbije, ali isto tako i za samu Evropsku uniju.


Gostujući u emisiji  TV Pink Novo jutro, Jovanović je citirajući reči koje je Vučić prilikom susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem upisao u Zlatnu knjigu poseta posebno stavio akcent na reč ‘’proces’’.  
Proces je ta reč, smatra Jovanović,  koja najbolje oslikava budućnost i trajanje relaksacije odnosa izmedju Srbije I Hrvatske.

Bilo je lako – kaže Predsednik FBD -  za pet godina 60% uvećati trgovinsku razmenu izmedju dve zemlje, ali će za odnose izmedju ljudi biti potrebno bar tri puta više vremena naspram dve i više decenija utrošenih u uzajamno podsticanju medjusobne netoleracnije i medjunacionalne nepodnošljivosti.

Predsednik FBD je još rekao da  ovaj susret dvoje predsednika najbolje obeležavaju reči  hrabrost i odgovornost I izrazio nadu  da će gradjani obe zemlje dobro razumeti ono što su im njom predsednici poručili. (Informativni servis FBD )