MILAN JOVANOVIĆ, predsednik FBD odgovarao je na pitanja novinarke MAJDE ALEKSIĆ za podgoričku GRADSKA TV o aktuelnoj situaciju u Srbiji, regionu i predsedničkim izborima u Crnoj Gori za emisiju ZNAM DA ZNAŠ koja je uživo emitovana 30. marta 2023. a čiji je sažetak istog dana objavljen na portalu www.gradski.me  koji ovde prenosimo integralno i bez izmena pod orginalnim naslovom 
Građani 2.aprila odlučuju da li će im biti važniji Brisel ili Beograd, odnosno EU ili Srbija  

Kosovo i Srbija izazov za EU 

Izbori 2.aprila će donijeti odgovor na pitanje da li će za Podgoricu biti važniji Brisel ili Beograd i da li će joj biti važnija EU ili Srbija. Mislim da se tu stvari ubrzano razotkrivaju i nadam se da će Crnogorci kao što su uspjeli 2006. godine i ovoga puta na miran način riješiti svoje probleme, ocijenio je predsjednik Foruma za bezbjednost i demokratiju u Srbiji Milan Mića Jovanović gostjući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

” Drugi april koliko je važan za Crnu Goru, toliko je važan i za Srbiju i za čitav region, kao što je bio važan ishod referenduma 2006. godine, kada je Crna Gora postala samostalna i suverena država. U tom smislu svi kojima je stalo do evropske budućnosti regiona moraju biti zainteresovani i sa velikom pažnjom očekuju rezultate izbora u nedelju. Ja sam prije 48 sati doputovao avionom koji je bio pun Crnogoraca koji su doputovali iz SAD kako bi glasali u nedelju. Svedočio sam dirljivim i optimističkim razgovorima koji su među njima vladali. To mi je dodatno pojačalo optimizam pred nedelju kada će građani odlučiti svoj put “, kaže Jovanović.

Dodaje da nije riječ o izboru između dva kandidata Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, već između dvije političke opcije i dvije političke perspektive.

” Pitanje je da li će za Podgoricu biti važniji Brisel ili Beograd. Da li će joj biti važnija EU ili Srbija. Mislim da se tu stvari ubrzano razotkrivaju i nadam se da će Crnogorci kao što su uspeli 2006.godine i ovoga puta na miran način rešiti svoje probleme koje sami imaju trenutno. Ovjde (u Srbiji prim fbd)  smo svedočili protivljenju izgradnji jednog evropskog identiteta, a da smo istovremeno svedočili u Crnoj Gori destrukciji njenog evro-atlanskog puta”, zaključio je Jovanović

Sporazum između Srbije i Kosova ispit za EU

” Ono što ja vidim vezano za sporazum o Kosovu, je to da nema sporazuma između Kurtija i Vučića već je to sporazum svakog od njih sa Evropskom unijom. Mislim da je to bitna razlika kako gledamo na taj sporazum koji očigledno doživljava različita tumačenja i na jednoj i na drugoj strani. Ono što će biti presudno po meni je to ako će na taj sporazum gledati sama EU, koja je uspela da do nekog dogovora dođe. U kojoj će meri nastojati da to što je u Ohridu dogovoreno zaista bude i ostvareno “, ističe Jovanović.

Upitan da li je sporazum izmeđ Srbije i Kosova više plod nekog međunarodnog pritiska, nego dogovora dvije strane, navodi da je je riječ o odgovoru na izazov pred kojima se našla sama EU.

” Da li će dozvoliti da na svom geo-starteškom prostoru otvori još jednu kavernu poput ovog velikog krvarenja koji se događa u Ukrajini. Taman smo mislili da je ta kaverna na Zapadnom Balkanu donekle sanirana, da je tu potpuno jasan put celog regiona ka EU. Onda su se ukazale te velike obnovljene pretnje koje postoje za Zapadni region “, navodi Jovanović.

Ne zna se do kraja šta je dogovoreno u Ohirdu niti šta je ko obećao, kaže Jovanović.

” Naredni dani će brzo pokazati šta se tu dešava i zašto se stvari tumače kako se tumače. Svako od dvojice aktera ima svoje unutrašnje probleme i velike unutrašnje otpore ka realizaciji i konačnom razrešenju tenzija između i rešavanju problema na relaciji Beograd-Priština”, navodi Jovanović.

Treba pitati Vučića, kaže, zašto nije finalizovan sporazum.

“Siguran sam da će on to jednoga dana reći. Pre svega ja to vidim kao jednu vrstu njegove opreznosti u odnos na njegove protivnike bilo kakvom dogovoru između Srbije i Kosova. Videćemo šta će se dešavati sa izborima na severu Kosova, kako će Beograd reagovati na to što je odlučila srpska lista da ne učestvuje na tim izborima jer se može lako desiti da neko drugi prestavlja srpsku stranu na tim izborima “, kaže Jovanović.

Ovo je jedna od posljednih prilika da Srbija zadržu evropsku perspektivu, smatra Jovanović.

” Mislim da se EU uprkos svim zamerakama koje joj se upućuje drži vrlo odmereno i da se drži one Andrijećeve poslovice da se u staklenoj kući ne treba gađati kamenjem. Znači da se i ono malo evropskog identiteta mora nastojati da se očuva “, poručuje Jovanović.


.