Srbija pod ruskom kapom

Beogradski dnevnik DANAS na svom website-u 03. juna 2022. objavio je opsežan tekst o bajkerskoj organizaciji Noćni Vukovi pod oroginalnim naslovom 
''Srbija pod ruskom kapom: “Noćni vukovi” organizuju skup podrške dolasku Lavrova u Beogradu''

                                                                                      Putin sa srpskim ''Noćnim vukovima''

Aleksandar Zaldastanov poznatiji kao Hirurg vođa „Noćnih vukova” rekao je za RIA Novosti da su svi mostovi između Ruske Federacije i zapadne civilizacije spaljeni, da Rusija ići svojim putem do kraja i pobediti.

''Sada smo toliko daleko da Rusiju praktično ništa ne povezuje sa zapadnom civilizacijom – svi mostovi su spaljeni“, rekao je vođa sveruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“.

Treba podsetiti da je ova grupa, koja ima jake veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, najavila organizovanje protesta u Beogradu naredne nedelje u znak podrške zbog najavljenog dolaska ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

„Sada smo toliko daleko da Rusiju praktično ništa ne povezuje sa zapadnom civilizacijom – svi mostovi su spaljeni“, rekao je vođa sveruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“.

Treba podsetiti da je ova grupa, koja ima jake veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, najavila organizovanje protesta u Beogradu naredne nedelje u znak podrške zbog najavljenog dolaska ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

“Od kada je zapadna civilizacija objavila dehrišćanizaciju, koja je sada u punom jeku i pada u satanizam, kada progone našu pobedu u svetom ratu  to je Hristova, božanska pobeda. Kada su ovi mostovi spaljeni mi praktično nemamo ništa zajedničko“, naglasio je on za kremaljski medij.

Dodao je da oni imaju svoj put koji će slediti i “sigurno ćemo pobediti”. Kao i Hristos, kaže vođa “Noćnih vukova”, slavićemo svoje vaskrsenje.

Podsetimo, Zaldostanov je 22. februara, nakon što je Putin priznao nezavisnost takozvanih Republika Donjeck i Luganjsk, pozdravio taj potez, dok su „Vukovi“ klicali: „Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!“

Zaldostanov je “Putinov odlikaš” tačnije predsednik Ruske Federacije ga je još pre devet godina odlikovao Ordenom časti za „izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešću u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sećanja na heroje Otadžbinskog rata“.

Predstavnici ovog moto kluba, pisali su ruski mediji, ispred ambasade Srbije u Moskvi u martu su odali poštu žrtvama NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Pripadnici ovog kluba su prisustvovali i litijama u Crnoj Gori 2020. godine. I pre toga su boravili u Crnoj Gori u manastir Ostrog – gde im je društvo pravio Emir Kusturica.

U oktobru 2014. bajkeri su posetili Crnu Goru na turneji pod nazivom „Ruski Balkan“, a njihova poseta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tokom turneje pod nazivom „Slovenski svet 2016“, posetiti su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Cilj je, kako su tada kazali, jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla.

Ova organizacija postoji od 1980. kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike.

Razvili su jake veze sa Putinom, koji ih u medijima često oslovljava sa „prijatelji“. Kako je pisao Balkan insight „Noćni vukovi“ su redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umešani duboko u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Kada je 2011. godine Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sedio pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

„Noćni vukovi“ su inače poznati u Srbiji zbog robusne podrške da se Srbima sa Kosova, ali i zbog “humanitarnog rada” i podrške „pravoslavnoj braći“.

I bivši srpski predsednik Tomislav Nikolić je primao u posetu vođu ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“ Aleksandra Zaldastanova i od njega dobio na poklon bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije. Zaldastanova je primao i patrijarh SPC Irinej. Više puta su slikani u prisusutvu Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Preovlađuju ocene da da pripadnici ovog moto kluba imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu gde imaju jake veze sa proruskim političarima na Balkanu.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je, ocene su, pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svetu“, njihova je poruka.

Od kada su krenuli iz podzemlja Moskve tokom 1980.tih, „Noćni vukovi“ su evoluirali iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju, pisali su brojni mediji. August 1991. bio je ključni trenutak, kada su se pomerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedesetih, klub je održavao godišnje šoue motocikala i pokrenuo liniju odeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sa ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja „Noćnih vukova“.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u Njujorku, kaže da „Noćni vukovi“ deluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim rečima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Gostoprimstvo im je uskraćeno poslednjih godina u nekoliko evropskih zemalja u Poljskoj, Nemačkoj i Gruziji, i to zbog umešanosti ruskih bajkera u konflikt u Ukrajini.

Njihov vođa Zaldostanov, nosilac ordena časti sa zlatnim zracima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ujedno je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država od 2014.

Zbog organizovanja vojnih obuka na teritoriji Evrope i Azije i delovanja u istočnoj Ukrajini na crnoj listi Ministarstva finansija SAD od juna 2017. nalazi se i kompanija Wolf Holding of Security Structures, u vlasništvu upravo „Noćnih vukova“.