Uticaj sankcija na rusko naoružanje

JERUSALEM POST 28. i  29. maja 2022. preneo je navode iz saopštenja Ukrajinske obavještajne službe GUR da su ruske rakete zemlja-vazduh, proizvodnja tenkova i  brodogradilišta ometani sankcijama i nedostatkom odgovarajućih delova.
Originalni naslov teksta glasio je  
Ruske trupe su iscrpile 60% zaliha raketa - GUR


Ruske trupe su iscrpile 60 odsto svojih zaliha visokopreciznog oružja, rekao je za Radio Sloboda Krim predstavnik ukrajinske obaveštajne uprave (GUR) Vadim Skibicki.
„Prema našim podacima o ruskom visokopreciznom oružju , oko 60 odsto zaliha je već upotrebljeno. Za neke vrste taj broj je i do 70 odsto“, rekao je Skibicki.

Rusija ne može da popuni svoje rezerve tako brzo kao nekada Sovjetski Savez, dodao je predstavnik ukrajinskog ministarstva odbrane .
„Oni nemaju kapacitete za brzu proizvodnju visokopreciznog oružja, posebno kada se uzmu u obzir ekonomske sankcije i sankcije uvedene Rusiji, koje ne dozvoljavaju masovnu upotrebu stranih komponenti tokom proizvodnje“, navodi se u saopštenju. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdio je u saopštenju sredinom marta.

Sankcije

GUR je ranije objavio više obaveštajnih izveštaja koji opisuju kako su sankcije podigle cenu ratnog materijala i radne snage i sprečile Rusiju da uvozi elektroniku ključnu za proizvodnju modernog oružja.
Direktorat je saopštio da su ova ograničenja ometala proizvodnju ruskih raketa zemlja-vazduh, tenkova i brodogradilišta. 
„Procenjujemo da oni [Rusija] prolaze kroz svoje precizno navođene rakete prilično brzom klipom“, rekao je sekretar za štampu Pentagona DŽon F. Kirbi.
„Znamo da je u Mariupolju, na primer, njihova upotreba municije prešla sa skoro sve precizno navođene na značajan broj onoga što bismo nazvali glupim bombama: neprecizno navođene municije.
„Zbog činjenice da je neprijatelj tokom prvih dvadesetak dana operacije upotrebio skoro ceo komplet krstarećih raketa taktičkih raketnih sistema „Kalibr“ i „Iskander“, nastavlja sa raketnim i bombaškim udarima po infrastrukturnim i stambenim naseljima. velikih gradova koji koriste neselektivno oružje“, tvrdi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.