Razvod Srbije od Putina

MILAN JOVANOVIĆ, predsednik FBD bio je sagovornik NA FoNet za njen stalni podkast i serijal Agreman o spoljnoj politici.
 Razgovor  prenosimo kako je  objavljen u servisima agencije 5. maja 2022. pod originalnim naslovom
SRBIJA NA PREKRETNICI 
 

Srbiji je prvi momenat za uvođenje sankcija Rusiji prošao 24. februara kada je počela ruska agresija na Ukrajinu, izjavio je FoNetu predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović, ukazujući da su vlasti u Beogradu sada u nepovoljnijoj situaciji utoliko što imaju "samo" Vučića, jer trenutno nema ni parlamenta, ni vlade.

On je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, objasnio da je pitanje da li vlada u tehničkom mandatu može doneti tako kapitalnu odluku, poput uvođenja sankcija Rusiji.

"Ono što bi moglo da se desi je da se glavni pobednici nedavno završenih izbora, čije rezultate još nemamo, dogovore oko toga šta im je činiti", ocenio je Jovanović.

Kako je primetio, neki članovi vladajuće koalicije su izrazito protiv bilo kakvog otklona, "dakle ne uvođenja sankcija, već i minimalnog otklona od Rusije".

Prema njegovom mišljenju, “za Srbiju je pogodan trenutak da precizira svoju proevropsku politiku i kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kao i da iskoristi ovu svetsku krizu za ubrzanje tih procesa".

"U tom smislu smo u FBD zauzeli stav da je jedan od glavnih znakova takvog potvrđivanja spoljne politike Srbije upravo da buduća vlada bude jasno proevropski orijentisana, odnosno da u njoj ne mogu biti oni koji ne osude agresiju Rusije na Ukrajinu”, naglasio je Jovanović.

Na pitanje da li treba očekivati "veliki preokret" kada je reč o politici Srbije prema Rusiji i uvođenju sankcija, on je odgovorio da se takav preokret već desio kada je Srbija stala na stranu većine u Ujedinjenim nacijama (UN), glasajući za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

"Prvi momentum za uvođenje sankcija Rusiji u spoljnoj politici Srbije je prošao, i to onoga dana kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i kada je Srbija jasno i nedvosmisleno stala iza osude te agresije i isključivanja Rusije iz Saveta za ljudska prava", precizirao je Jovanović.

On smatra da je Srbija danas u nepovoljnijoj situaciji utoliko što sada ima "samo" Vučića, ali ne i parlament i vladu, pošto su u međuvremenu održani izbori čije rezultate "i dalje ne znamo".

Kada je reč o porukama koje stižu iz EU o ubrzanju procesa evrointegracija, Jovanović je procenio da se radi o iskrenoj ponudi koja dolazi u trenutku kada je spoljna politika Srbije na prekretnici.

Prema njegovom uverenju, "Srbija ima sve šanse da ubrza svoje evrointegracije, jer je sve što se dešava doprinelo konsolidaciji EU na unutrašnjem i spoljnom planu".

Kako je ilustrovao, poruka o ubrzanju evrointegracija poslata je i iz Grčke na početku izgradnje terminala za snadevanje tečnim nafnim gasom.

“Kada je reč o bezbednosnom aspektu konsolidacije spoljne politike EU, pre svega mislim na skandaloznu izjavu predsednika Hrvatske da će staviti veto na ulazak Finske u NATO", ukazao je Jovanović.

U tom kontekstu, on je apostrofirao i najave premijera Mađarske Viktora Orbana da će "nastojati da zaustavi šesti paket sankcija protiv Rusije”.

Jovanović vidi američko “prijateljsko pristupanje Srbiji” i podršku Vašingtona njenom članstvu u EU, ali podseća i na izjavu ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da bi Beograd trebalo "ponovo da razmisli", ako očekuje da će Rusija pomoći oko Kosova.

S druge strane, on poziciju Kine tumači kao "uzdržanu i znakovitu" i podseća da je Peking stao iza izjave svog ambasadora u Kijevu, koji je rekao da Kina ostaje strateški partner Ukrajine i da će joj pomoći u svakoj situaciji, uključujući i ekonomsku obnovu zemlje.

Takođe, glavni kineski koncern za energiju nije pristao da potpiše novi dugoročni ugovor o snabdevanju energentima sa Rusijom, uprkos dobrim ponudama Moskve, dodao je Jovanović.

On je istakao i da je Kina ostala apsolutno neutralna i da ni na koji način ne podriva sankcije Zapada prema Rusiji.

Odgovarajući na pitanje da li takva pozicija Kine može da olakša i poziciju Srbije, Jovanović je rekao da više naginje tome da kineski stav može da služi kao korektiv u smislu odvajanja Srbije od podrške i naklonosti Rusiji.

On smatra da “može da služi i kao opomena, jer se u ruskoj javnosti sada strahuje da je Rusija na putu da postane veliki zavisnik od Kine".

Prema mišljenju Jovanovića, za Srbiju može biti značajno i to da je Kina možda uzdržana zato što u drugoj polovini godine predstoji veliki kongres Komunističke partije, na kojem će se odlučivati da li će aktuelni predsednik Si Đinping dobiti još jedan mandat. (kraj) zvs/mr