Predsedništvo Srpskog pokreta obnove,11. aprila 2022. na svom website-u objavilo je ovu Programsku deklaraciju koju ovde prenosimo bez izmena i u celini

Programska deklaracija

1. Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu, ratni zločini i razaranje te države u srcu Evrope izazvali su osudu većine država, izolaciju agresora od strane svih članica EU, NATO alijanse i čitavog demokratskog sveta. Povučena je dramatična civilizacijska granica između država slobode i diktatorskih država-tamnica.

2. Istorijska bliskost srpskog naroda sa ruskim narodom ne sme se pretakati u podršku sadašnjem režimu u Kremlju. I ruski narod, njegova slavna istorija, duhovnost i kultura velika su žrtva zločina nad Ukrajinom.

3. Varvarski se razara zemlja u kojoj je rođena prva ruska država. Moskovski Kain ubija svog brata, kijevskog Avelja. Igor puca u Igora, Sergej u Sergeja, ruske bombe i rakete usmrćuju Tatjane, Irine, Svetlane. Čečenski džihadisti „oslobađaju“ pravoslavne Ukrajince od pravoslavnih Ukrajinaca. Predsednik Rusije kaže da nema ni agresije, ni rata, ni zločina. Magnum crimen i nad Ukrajinom i nad Rusijom on naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

4. Najsnažnije podržavamo spartanski otpor Ukrajinaca agresoru.

5. Rusiju pred svetom brane i zastupaju žrtve režima u Kremlju. I ubijeni i utamničeni i anatemisani simboli slobode. Politički lider Boris Njemcov, koji je izrešetan ispred Kremlja. Njegov naslednik Aleksej Navaljni, koji je preživeo trovanje i sa prvim bombama na Ukrajinu osuđen na devet godina robije. Novinarka Ana Politkovskaja, ubijena na vratima svog stana. Slavni advokat Sergej Magnicki, takođe usmrćen, a oživljen „Magnicki zakonom“ protiv državnih kriminalaca u čitavom svetu, koji je usvojio Kongres SAD. Nobelovac Sergej Muratov, proglašen za izdajnika jer je svoj list „Novu gazetu“ u Moskvi štampao na ruskom i ukrajinskom... Desetine još likvidiranih burevesnika slobodne Rusije, hiljade i hiljade utamničenih.

6. Opredeljenje SPO za evroatlantske integracije pokazuje se kao opravdano. U Brisel preko Vašingtona, radi odbrane državnog suvereniteta, razvlašćivanja KGB-ovske hidre Udbe, koja je ključna prepreka evropeizaciji Srbije, kao i zbog sprečavanja ukrainizacije našeg regiona.

7. Za bezuslovno smo svrstavanje Srbije na stranu slobode.