Podgorički portal GRADSKI.ME  u tekstu pod originalnim naslovom
>Janjić: Sankcije i Srbiji, kad kažeš Dodik, onda si rekao balkanski populista, nacista i neofašista <
9. januara 2022. preneo je sažetak intervjua koji je b.h. televiziji Face dao
DUŠAN JANJIĆ predsednik Foruma za etničke odnose iz Beograda.
 

Kako Dodik ugrožava Evropu 


Dušan Janjić

Milorad Dodik je postao balkanski fenomen koji ugrožava Evropu, a sankcije uvedene od strane SAD-a su gađanje u koljeno Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, ocijenio je politički analitičar Dušan Janjić za Face Tv.

“Pojedinačne zemlje, njih 20, uvešće pojedinačne sankcije, a među njima je i Nemačka. Amerika će pri svojim ambasadama imati specijalne savetnike koji će pratiti primenu sankcija. Postoji mehanizam saradnje SDA i tužilaštava Zapadnog Balkana. Sada je otvoren prostor da Šmit deluje sa bonskim ovlašćenjima. Neće se niko moljakati, prostor je otvoren da se deluje”, kazao je Janjić.

Smatra da Dodikova djela nijesu šala, kao i da ne treba potcjenjivati to što radi predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Dodaje da je SDA ozbiljno shvatila sankcije i da ih očekuje i u svojim krugovima.

“Očekujem sankcije i prema liderima ostala dva naroda! Dodik priželjkuje da samo on bude sankcionisan, jer bi sve postalo afera i sprdnja. To bi bila katastrofa i kraj Bajdenove politike. Dodik je postao balkanski fenomen koji ugrožava Evropu. Razumem reakciju Turković, jer u mnogim beleškama ima tragova i o njoj. Njihova politika je da bude jedna crna ovca”, ističe Janjić.

U tom slučaju bi, prema njegovim riječima, Dodik bio heroj i dobio izbore.

“Ove sankcije su gađanje u koleno Srbije i Vučića. I ponašanje Čovića i Milanovića je iskliznulo iz normi. Zaharova ponižava Vučića. Čović je likovao i verovao da mu je prošla prevara sa tzv. Herceg-Bosnom, ali nije mu prošla. Dodik će otići, ali će RS ostati. Ako ovako nastavi, RS će nestati. Nisu ovo devedesete, da se šetaju neke baćuške ovuda. Bugajski je u pravu da se 26 godina ništa nije radilo”, dodaje Janjić.

Političari, kaže, znaju šta im se sprema.

“Nije slučajno da se Srbija uvezala s Budimpeštom i Zagrebom. Revolucije su priče za malu decu, nema toga više. Čovićeva izjava, kad kaže da je “sedam godina hodao po sudovima i nahodao se”, jako mi je vesela. Ovaj proces će dugo trajati. Ne bi bilo ovoliko galame da političari ne znaju šta im se sprema. Ne bi Dodik onako kiselo pevao da ne zna šta mu se sprema. Dodiku je najbolje da se drži Mitra Mirića i one pesme o sudbini”, poručio je Janjić.

Srbija ima dominantnu snagu, ističe Janjić. Dodaje da je evidentno da predstavlja ozbiljnu platformu za ruski uticaj i za eventualno potpaljivanje sukoba.

“Rusija je ta koja održava vojnu stabilnost i postojanje Srbije. To je direktna ratno-huškačka poruka data pre dva dana koja ima za cilj da nas drži u neizvesnosti da li će biti rata ili neće. Očigledno Rusiji odgovara da se priča o ratu ovde”, zaključuje Janjić.