Osuda ruske presude Memorijalu 

60 minuta pre isteka 2021. godine na portalu Evropske unije za spoljnu politiku objavljena je zajednička izjava  Evropska unije,  Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, povodom sudskih odluka u Rusiji da se zabrani rad  najstarije ruske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Memorijal, koju prenosimo u celini i kako slediŽalimo zbog odluka dva ruska suda da nasilno zatvore Međunarodni memorijal i Centar za ljudska prava Memorial. 
Već više od tri decenije Memorijal je imao jedinstvenu ulogu u dokumentovanju istorijskih zločina i vraćanje sećanja za buduće naraštaje na desetine miliona žrtava političke represije u zemlji.
Memorijal se takođe neumorno zalagao za zaštitu ljudskih prava u Rusiji, razotkrivajući užasne zloupotrebe, uključujući i one na Savernom Kavkazu, i ažurirao je sve dužu listu pojedinaca koje smatra političkim zatvorenicima.

Neprihvatiljiva je tvrdnja ruskih vlasti da principijelan i miran rad Centra za ljudska prava Memorijal  „opravdava ekstremizam i terorizam“. 
Rad Memorijala nikada nije bio potrebniji.

Nesavesna odluka da se Memorijal ućutka usledila je nakon višemesečnog produbljivanja i sistematske represije u Rusiji protiv branilaca  ljudskih prava, nezavisnih medija i novinara, članova političke opozicije i kritičara, kao i verskih manjinskih grupa i drugih marginalizovanih grupa. 

Ovo dodatno šteti međunarodnom ugledu Rusije, jer poštovanje ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava predstavlja jedan od temelja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i obaveze u pogledu ljudskih prava i nastavljamo da osuđujemo rusko zakonodavstvo o „stranim agentima“, koje dodatno utišava nezavisne glasove i sužava prostor za civilno društvo. 
Narod Rusije, kao i svi ljudi svuda, ima pravo na slobodu izražavanja i udruživanja, uključujući i odbranu svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

*   naslov FBD

 

FORUM ZA BEZBEDNOST I REMOKRATIJU pridružuje se ovoj i drugim osudama gašenja ruske NVO Memorijal očekujući da se tim osudama pridruže i druge OCD i NVO u Srbiji, kao i institucije države Srbije namenjene zaštiti ljudskih prava